Olen varhaiskasvatuksen opettaja ja viime vuoden elokuusta alkaen ollut varhaiskasvatuksen kieli-ja kulttuuriopettaja. Sattuman kautta olen tullut työskennelleeksi kaikki työvuodet monikulttuurisissa ryhmissä pääosin 3-6-vuotiaiden parissa. Lapsiryhmän tarpeet ovat muokanneet työskentelytavoista aina vain konkreettisempia ja konkreettisempia; käytössä on ollut paljon kuvia, pikkuesineitä, itsekehiteltyjä materiaaleja, valmiita tulosteita oppimismateriaaleista netistä sekä upeita markkinoilla olevia valmiita oppimateriaaleja. Uusien oppimateriaalien kehitteleminen ja ideoiden keräileminen eri lähteistä sekä innostavien työskentelymenetelmien keksiminen ovat varhaiskasvatuksellinen intohimoni! Tällä hetkellä nautin viimeisiä äitiyslomakuukausia hoitaen omia lapsia kotona, mutta palaan töihin jälleen syksyllä.

IMG_0218 (1).JPG

Blogini tarkoitus on tuottaa KONKREETTISIA ideoita ja linkkejä teemapainotteisina postauksina varhaiskasvatusikäisten opettamiseen. Voit helposti koota innostavia ja monipuolisia oppimistuokioita tai -hetkiä niin varhaiskasvatukseen, kerhoihin, alkuopetukseen kuin kotikäyttöönkin napin painalluksella. Löydät jatkossa suuren määrän ideoita ja linkkejä yhdestä paikasta! Postauksissa nostan myös esiin varhaiskasvatuspaikoista tai kotoa helposti löytyviä tavaroita, leluja tai pikkuesineitä,joiden käyttöarvoa opetusvälineinä et ole tullut aikaisemmin huomanneeksi tai olet ehkä käyttänytkin jo vuosikausia. Toivon,että vinkeistä löytyisi jotain uutta ja työhön käyttöönotettavaa niin vasta-alkaville kuin kokeneille konkareille!️

Pääpaino ideoissa ja linkeissä on kielellisten-ja matemaattisten taitojen ja valmiuksien tukemisessa mahdollisimman monilla eri työtavoilla, työskentelyvälineillä ja laajasti eri oppimisalueita yhdistäen. Olen jakanut kokoamani ideat ja linkit Varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden (2018) mukaisten oppimisen alueiden mukaan. Olen symboloinut oppimisen alueet postauksiin selkeästi ja sijoittanut kokoamani ideat ja linkit symbolien viereen,mikä selkeyttää hahmottamaan, mihin oppimisen alueeseen linkatut asiat kuuluvat. Oppimisen alueet olen koonnnut tiivistetysti Varhaiskasvatussuunnitelman perusteista (2018, 40-47) ja voit halutessasi lukea sieltä lisää aiheesta.


kielten+rikas+maailma.png

Kielten rikas maailma

 • vuorovaikutustaidot

 • kielen ymmärtämisen taidot

 • puheen tuottamisen taidot

 • kielen käyttötaidot

 • kielellinen muisti ja sanavaranto

 • kielitietoisuus

 
ilmaisu.jpg

Ilmaisun monet muodot

 • musiikillinen

 • kuvallinen

 • sanallinen

 • kehollinen ilmaisu

 
Ryhmassa.jpg

Minä ja meidän yhteisömme

 • eettinen ajattelu

 • katsomukset

 • lähiyhteisön menneisyys,

  nykyisyys ja tulevaisuus

 • mediakasvatus

 
tutkin+ja+toimin.jpg

Tutkin ja toimin ympäristössäni

 • matemaattinen ajattelu

 • ympäristökasvatus

 • teknologiakasvatus

 
kasvan+ja+kehityn.jpg

Kasvan, liikun ja kehityn

 • liikkuminen

 • ruokakasvatus

 • terveys ja turvallisuus

 

Tässä vielä Papunetin kuvatyökalulla tekemäni samat symbolit sinulle käyttöön, jos haluat esimerkiksi merkitä viikko-ohjelmaan oppimisen alue-symbolin, jos toiminta keskittyy erityisesti yhteen oppimisen alueista.

Työtapoina tehtävissä korostuu lapsille luontaisimmat tavat oppia leikkien, liikkuen, tutkien ja ilmaisten itseä eri tavoin. Lapsia osallistavat työtavat ovat avainasemassa! Kaikki ideat eivät suinkaan ole itse keksimiäni, vaan matkan varrelta koulutuksen,työn, ulkomailta kertyneiden työkokemusten ja omien lasten kautta syntyneitä ideoita sekä nettiin ihmisten jakamia ideoita. Linkkeinä voi olla esim.lauluja, laululeikkejä, kuvatukia teeman käsittelyyn tai lauluihin, loruja (kuvatuellisia), erilaisia tehtäviä eri oppimisen alueisiin liittyen, ääniefektejä kuuntelutehtäviksi, vinkkejä käsillä tekemiseen, liikuntaan ja niin edelleen. Laulut sijoitan blogissani Kielten rikas maailma-osioon Ilmaisun monet muodot-osion sijaan, koska liitän lauluiksi yleensä myös vieraskielisiä lauluja ja kuvatukia kielellisten taitojen tukemiseksi enkä niinkään vinkkejä, miten laulua harjoitellaan musiikillisista tavoitteista käsin.

Laitan linkit alkuperäisiin kuviin tai sivuille,josta pääset katsomaan idean tai tulostamaan tehtäväkortin. Kaikki linkit ovat napin painalluksen päässä, mikä helpottaa ja nopeuttaa materiaalien käyttöönottoa huomattavasti. Kaikki blogissa tuotettu on tarkoitettu käyttöösi ilmaisella, minkä vuoksi kaikki blogissa esiintyvät kuvat, linkit tai tallenteet eivät ole maksullista jatkokäyttöä varten. Linkkiä sivustolleni saa jakaa vapaasti ja ideoiden kopioiminen omaan käyttöön on sallittua. Älä lähetä ladattuja tiedostoja sellaisenaan eteenpäin, vaan ohjaa linkin kautta sivulleni materiaalin saamiseksi. Kiitos yhteistyöstä!

sandbox-1583289_1920.jpg

Linkeissä on paljon oheismateriaalia tulostettavaksi ja laminoitavaksi opettamisen tueksi, mutta en suinkaan suosittele, että innostuttua kaikkiin ryhmiin varhaiskasvatuksessa tulostetaan ja laminoidaan kaikki materiaalit kerta heitoilla. Tarkoitus on, että mahdollisimman paljon linkkejä ja kuvatukia voitaisiin näyttää tai kuunnella suoraan esim.tabletilta, tietokoneelta tai kännykältä tilanteessa,jolloin säästämme luontoa ja sähköisessä muodossa olevat linkit kulkevat näppärästi mukana myös esimerkiksi ulkotiloissa, jos haluat kuunnella tai loruilla kuvatuen avulla jotain arkistosta. Kestävä idea on tulostaa ja laminoida oheismateriaalit ja laittaa ne teemoittain omiin laatikoihinsa ja vuorotella teema-laatikoiden käyttämisessä. Kalvotussit tai valkotauluun tarkoitetut tussit toimivat hyvin laminoidun tulosteen päällä ja pyyhkiytyy pois joko kostealla paperilla tai laita tarvittaessa esim.pieni tippa käsidesiä, jos et ole muistanut pyyhkiä tussinjälkiä tuoreeltaan tehtäväkortin pinnasta pois.

Tunnustaudun Oppi&Ilo:n oppimateriaalien fanittajaksi ja suurkuluttajaksi työssäni ja olen todella kiitollinen saamistani mahdollisuuksista tehdä myös itse oppimateriaaleja Oppi&Ilo:lle. Valmiit oppimateriaalit toimivat loistavina pohjina tuokioissa tai sellaisenaan itsenäisen työskentelyn harjoitteluhetkinä lapsille. Tekemäni Oppi& Ilo-tuotteet löytyvät lyhyesti esiteltynä sivustoni yläreunasta Oppi&Ilo-tuotteeni palkin alta.

Kuulen mielelläni,miten eri ideat toimivat eri ryhmissä tai miten olette muokanneet ideoita lapsiryhmän tarpeisiin paremmin vastaavaksi. Palautetta voit laittaa kommenttikenttiin tai sähköpostiini.

IMG_0411.jpg

Innostavia ja oivaltavia oppimisen hetkiä varhaiskasvatuksessa tai kotona lapsen kanssa! Pysytään kuulolla!