Kiehtovat dinosaurukset

Kävimme talvilomalla perheeni kanssa paljon mainostetussa Jättimäiset dinosaurukset-näyttelyssä Heurekassa. Näyttely sykähdytti monipuolisuudellaan niin lapsiamme kuin meitä vanhempia. Voin vain kuvitella, millaisilta aikuistenkin vinkkelistä JÄTTIMÄISILTÄ vaikuttaneet dinosaurukset näyttivät lasten silmin. Dinosaurukset hengittivät, räpäyttivät silmiään, paljastivat jättimäiset, terävät hampaansa ja saivat ajatukset kymmenien miljoonien vuosien takaisiin maisemiin ja tunnelmiin. Lastemme jo ennen näyttelyä alkanut vahva dinokausi sai hyvin vauhtia alleen näyttelystä! Heurekan sivuilla kerrotaan, että Dino-näyttely jatkuu aina 15.3.2020 asti, joten sinne kerkeä vielä vierailemaan.

Heurekassa oli kahviossa myynnissä dinokeksejä ja aloin miettiä, kuinka kiva olisi leipoa lasten kanssa ihan itse dinokeksejä. Minulla ei ollut dinosauruksen mallista pikkuleipämuottia ja rupesin selailelemaan nettiä eri tavoista tehdä dinokeksejä. Vastaan tuli mageita dinosauruksen jalanjälki-keksejä ja innostuimme niistä lasten kanssa kertaheitolla. Käytin ohjeena vaaleaapikkuleipätaikinaa ja yksinkertaisesta ohjeesta tuli isohkoja dinokeksejä 27 kappaletta. Pyöritin n.3 cm halkaisijaltaan olevia pötköjä, jotka leikkasin n.1,5 cm paksuisiksi kiekoiksi. Lapset painoivat leludinosauruksella yhden jalanjäljen keksiin, jolloin se hieman levitti ja pyöristi keksin muotoa. Taikina oli niin pehmeää ja hyvin nousevaa uunissa, että jälki ei ollutkaan enää niin selvästi näkyvissä kuin ennen uuniin menoa, joten painoimme heti uunista otettuihin, pehmeisiin keksiin vielä kertaalleen dinonjalat ja ne jäivät todella selvästi näkyviin keksien pinnalle. Jos taikinan tekeminen alusta asti ei tunnu omalta, löytyy vaaleita taikinoita niin makeina kuin suolaisina taikinoina kaupan leivontapakasteista.

Alapuolella kuvakooste mukavasta dinokeksi-leipomishetkestä.

Tämän postauksen linkkien avulla pääsette mm. katselemaan 100 eri dinosauruksen kävelyä ja kuviteltuja ääniä, ihmettelemään dinosaurusten marssia oikeassa mittakaavassa ihmisen rinnalla, tekemään erilaisia dino-varusteita leikkeihin luista pienoisleikkimaailmoihin ja ottamaan ideoita ohjattuun liikuntaan esim.heittelemään ruokaa Tyrannosaurus Rexin suuhun.

Vinkkejä: Rajatkaa metrin korkuinen dinosauruksen jalanjälki lattialle vaikkapa maalarinteipillä ja kokeilkaa mitata kehonmitoilla, pienillä esineillä tai muilla mitoilla, mitä kaikkea dinosauruksen jalanjäljen sisään mahtuisi. Askarrelkaa myös dinosaurusten ennätyssuuri muna kartongista ja verratkaa sitä suhteessa kanamunaan. Ennätyssuuren dinosauruksen munan mitat löydät Dinotietoa lyhyesti kuvin tuettuna- linkistä tästä postauksesta. Hurjia tutkimushetkiä moniulotteisen teeman parissa!IMG_0248+%281%29.jpg

Konkretiaa.