Piippolan vaarin maailmassa

Maatilan eläimet yhdistyvät mukavalla tavalla Piippolan vaarilla oli talo-laulussa, jonka pohjalle rakensin tämän postauksen teeman. Tervetuloa opettamaan ja oppimaan lauluja maatilan eläimistä eri kielillä, eläinten nimiä ja ääniä, askartelemaan pehmoinen lammas ja kehittämään monipuolisesti lapsen matemaattisia- ja kielellisiä taitoja Piippolan vaari-minimaailmassa.

Muovailuvahan pedagogiseen käyttöön saat valmiita tehtäväkortteja, joissa jäljennetään mielikuvituksen voimin hevosenkengällä numeromerkkejä ja kirjaimia. Tunnekasvatuksessa syötetään maissia sille possulle, jolla on sama tunne kuin itsellä ja harjoitellaan sanottamaan ja nimeämään tunteita.

Askarteluosion materiaalit:

Kaupallisessa yhteistyössä Sinelli Oy ja Creativ Company.

Sinelli palvelee yksityishenkilöitä www.sinelli.fi ja Creativ Company laitoksia ja yrityksiä www.cchobby.fi .

Possu-tunnekasvatuspurkit

Tarvikkeet: korkillisia muovipurkkeja/-pulloja 8 kpl, possu-tuloste,tunteiden nimet dymotekstillä tai paperille kirjoitettuna,keltaisia helmiä,pakkausteippiä,permanenttitussi ja sakset.

1.Tulosta sopivan kokoiseksi possu-kuvat. Itse tulostin A4-kokoisen tulosteen pienennettynä n.13x18 cm kokoiseksi ja kuvista tuli juuri sopivat.
2.Kiinnitä dymonauhaan kirjoitettu tunneteksti purkin kylkeen. Paina possukuva oikea puoli pakkausteipin liimapintaa vasten ja kiinnitä purkin kylkeen varovasti niin, että teippi menee osittain myös dymotekstin päälle varmistaen sen kiinnipysyvyyden.
TAI Paina paperille kirjoitettu teksti ja possunkuva pakkausteipin palasen kiinni oikea puoli liimapintaa vasten ja kiinnitä purkin kylkeen varovasti.
3.Laita keltaiset puuhelmet yhteen muovipurkkiin ”maisseiksi” possulle. Tulosta maissin kuva netistä tai piirrä käsin purkin kylkeen. Valmiit tunnepurkit!

Vinkkejä tunnepurkkien käyttöön:

Harjoitellaan tunteiden nimeämistä ja tunnistamista päivittäin esim.aamu-tai päiväpiirissä niin, että jokainen lapsi saa syöttää yhden maissin sille possulle,jolla on sama tunne kuin lapsella kyseisellä hetkellä. Maissi syötetään pudottamalla maissi purkin suuaukosta sisään.

Tunteiksi valitsin seuraavat tunteet: iloinen, surullinen,innostunut,epämukava olo,leikkisä,huolestunut,tyytyväinen ja kerro oma tunne. “Kerro oma tunne” tarkoittaa sitä, että saa itse kertoa,mikä eri tunne kuin purkeissa olevat vaihtoehdot lapsella on esim.rohkea,pelokas,väsynyt,ikävä äitiä tai isää jne. Lapsi kertoo ääneen tunteen ja voi perustella halutessaan tunnetilaansa esim.”Minä olen tänään iloinen,koska sain leikkiä ensimmäisenä uusilla pikkulegoilla..” Lopuksi katsotaan,mitä tunnetta ryhmästä löytyy eniten tai vähiten ja voidaan laskea myös purkki kerrallaan,kuinka monta kutakin tunnetta on tällä hetkellä lapsiryhmässä. Jos jollakin on surua tai muuta negatiivista tunnetta,voidaan yhdessä miettiä ratkaisua,miten lapsi saisi jälkeen mukavan ja iloisen mielen.

Pehmoinen lammas-askartelu

Tarvikkeet: massapallo,jäätelötikkuja,musta tussi,liimaa,valkoisia pompomeja ja lampaan pää-tuloste (jonka voi halutessaan päällystää kontaktimuovilla tai laminoida kestämisen maksimoimiseksi, pienennä tulostimella sopivan kokoiseksi).

1. Katkaise käsin yksi jäätelötikku puoleksi. Piirrä puutikun puolikkaisiin sekä yhteen kokonaiseen mustalla tussilla sorkkien kuvat.
2. Liimaa puolikkaat jäätelötikut kuvan mukaisesti kokonaisen jäätelötikun päälle tikun puoliväliin kohdalle.
3. Liimaa lampaan vartaloksi valkoinen masaapallo.
4. Liimaa lampaan pää haluamaasi kohtaaan vartaloa.
5. Levitä liimaa liimalastalla kauttaaltaan lampaan vartalonsa olevaan massapalloon.
6. Liimaa pompomeja koko vartalon pinta täyteen saadaksesi pullean ja pehmoisen näköisen lampaan!
Vinkki: Voit laittaa lapsille liimaa esim.pilttipurkin kannen päälle ja ohjeistaa dippaamaan pompomia liimassa ja laittamaan sen jälkeen pompomin kiinni lampaan vartaloon. Ei tule sotkua liimalastalla levittelystä ja on helppoa melko pientenkin kanssa ja meidän vajaa 3-vuotias tuntui tykkkäävään todella paljon kun sai pallo kerrallaan dipata ja kiinnittää.
7. Valmiit lampaat; oikeanpuoleinen on vajaan 3-v tyttäreni taiteilema.

IMG_1556.JPG

Heppa-muovailuvahatehtäviä lukujen ja kirjainten harjoittelemiseen

Tarvikkeet: muoviheppa rekvisiitaksi, vihreää muovailuvahaa, leimasin-kirjaimia ja -numeroita, vahaväri, tehtäväkortti-tulosteet ja kirjarenkaita 4 kpl.

Heppa-numeromerkkitehtävä:

Tehtäväkortti-nipussa on luvut 1-10 ja lapsen on tarkoitus tehdä leimasimella tehtäväkortissa oleva numeromerkki ja painaa esimerkiksi vahaliidun tylpällä päällä jälkiä numeromerkin muotoon. Tehtäväkorteissa on mallina numeromerkit 1-10.

Lapsi harjoittelee tunnistamaan ja tekemään numeromerkkejä ja tehtävä harjaannuttaa lisäksi silmän- ja käden yhteispeliä sekä hienomotoriikkaa.

Tulosta tästä käyttöön tehtäväkortit.

Heppa-lukumäärän hahmotustehtävä:

Näissä tehtäväkorteissa lapsi harjoittelee lukujen 1-20 lukumäärällistä hahmottamista leimaamalla hevosenkengällä (väärinpäin käännetyllä U-kirjainleimasimella) tehtäväkortissa olevan numeromerkin verran hevosenkengän jälkiä muovailuvahaan. Lapsi voi halutessaan leimata vain katsomalla tehtäväkortin alalaitaan kirjoitettua numeromerkkiä ja tarkistaa sen jälkeen kuvasta, onko hevosenkengän jälkiä saman verran omaan muovailuvahaan painettuna kuin tehtäväkortissa TAI katsoa suoraan mallia tehtäväkortin kuvasta. Aikuisen kanssa tehtäessä nimetkää luvut ja laskekaa ääneen painetut hevosenkengän jäljet. Tehtäväkortit harjaannutttavat käden-ja silmän yhteispeliä ja lukumäärällistä hahmottamista sekä vahvistavat lukukäsitteen ymmärtämistä.

Tästä voit tulostaa lukumäärän hahmotustehtävä-kortit.

Heppa-aakkostehtävä:

Heppa-aakkostehtäväkorteissa lapsi tutustuu aakkosiin ja harjoittelee kirjainten kirjoittamista hevosenkengällä eli väärinpäin käännetyllä U-kirjainleimasimella. Tehtäväkorteissa on mallina tietokoneella kirjoitettu iso alkukirjain-aakkonen sekä muovailuvahaan hevosenkengällä painettu kirjain. Silmän-ja käden yhteispeli harjaantuu ja tehtävät harjoittavat huomaamatta myös keskittymistä ja tarkkaavaisuutta. Aikuisen kanssa tehtäessä nimetkää aakkonen ääneen.

Tästä voit tulostaa aakkostehtäväkortit.

Heppa-aakkosmattotehtävä:

Näissä tehtäväkorteissa lapsi harjoittelee aakkoskirjain-leimaisimilla jäljentämään tehtäväkorteissa olevia aakkosmattoja. Aakkosmatoissa on eri määrä rivejä ja kirjaimia, mikä vaatii tarkkaavaisuutta. Aikuisen kanssa tehtäessä aakkosten äänteet ja kirjaimen nimi kannattaa sanoa ääneen. Tehtäväkorteissa käydään läpi kaikki aakkoset. Lapsi harjoittelee mallin mukaan leimaamista, tutustuu kaikkiin aakkosiin, silmän-ja käden yhteispeli harjaantuu sekä tehtävä harjoittaa keskittymistä ja tarkkaavaisuutta.

Tästä voit tulostaa aakkosmatto-tehtäväkortit.

Piippolan vaari-minimaailma pedagogisessa käytössä:

Tarvikkeet: hiekkamassaa 1 kg, muovieläimiä, minieläimet/kanat, kukan mallisia akryylitimantteja,vihreitä jäätelötikkuja,liimageeliä TAI kuumaliimaa, vihreää ja ruskeaa huopaa, sakset (ja leikkausalusta + veitsi), tunnepurkkeihin tekemäsi ”possulle maissia”-purkki eli keltaisia puuhelmiä muovipurkissa, kananruokaa eli erilaisia siemeniä muovipurkissa, mini-sankoja 3 kpl, porkkanoita ja omenoita fimomassasta, sinisiä lasihelmiä vedeksi ja punainen lato rekvisiitaksi.

Tästä voit tulostaa punaisen ladon rekvisiitaksi.

Teko-ohje timanttikukille:
1.Katkaise vihreän värisestä jäätelötikusta sopivan kokoisia varsia kukille.
2.Liimaa kuumaliimalla tai muulla vahvalla liimalla esim.liimageelillä kukat varsiin kiinni.

Teko-ohje niitylle:

1.Leikaa haluamasi muotoinen pala vihreää huopaa niityksi.

2.Hapsuta reunat saksilla niittymäiseksi ja leikkaa saksilla tai leikkuuveitsellä kymmenen n.1 cm:n kokoista aukkoa kukille. Paina kukat niityn rei´istä hiekkaan kiinni.

Teko-ohje mutalammikoille:

1.Leikkaa ruskeasta huovasta kaksi multa-aluetta/lammikkoa.

2.Leikkaa toiseen lammikoista rastin mallinen aukko, jolloin possun saa ikäänkuin lammikon sisälle köllöttämään ja toinen alusta on kanoille.

Vinkkejä Piippolan vaari- minimaailman käyttöön pedagogisesti:

1.Käytä minimaailmaa Piippolan vaari-laulun rekvisiittana ja konkretoisinnissa siten, että olet koonnut minimaailman muuten valmiiksi,mutta eläimet puuttuvat. Lisätkää yksi muovieläin kerrallaan minimaailmaan eläimiä,joita laulun mukaan vaari hoitaa. Nimeämisen lisäksi miettikää,millä äänellä kukin eläin ääntelee suomeksi ja vaikkapa englanniksi (englanninkielinen Piippolan vaari-versio löytyy postauksesta), matkikaa eläimen ääntä ja laulakaa säkeistö Piippolan vaaria kyseisellä eläimellä. Kun kaikki eläimet on vuorollaan nimetty ja laulettu,voidaan jatkaa minimaailmalla eläinten syöttämis-ja hoitamiseleikkiä.

2.Syöttämis-ja hoitamisleikki: Piippolan vaarilla on viidenlaista syötävää eläimille; kananruokaa,maissia possulle,vettä/vesihelmiä,porkkanoita ja omenoita. Lapset saavat vuorotellen syöttää eläimiä joko itse keksien,mitä eläintä syöttää ja minkä verran (kertoen ääneen) tai aikuisen tehtävänannon mukaan esim.” Anna kanoille ruoaksi kymmenen jyvää.” tai ”Anna possulle viisi maissinjyvää ja kaksi vesihelmeä.” Aikuinen voi keksiä eläimistä myös arvoituksia esim.”Mikä on se eläin,jolla voi ratsastaa?” ”Hevonen.” ”Aivan oikein! Anna hevoselle ruoaksi kolme porkkanaa ja kaksi omenaa.”

Eläinten ruokien määrillä voidaan myös harjoitella yhteen-ja vähennyslaskuja esim.kun kanoille on annettu jo neljä jyvää, niin kysytään esimerkiksi, “Kuinka monta jyvää kanoille pitää vielä antaa, että niillä on yhteensä kymmenen jyvää?” tai “Jos minä otan possuilta kolme maissia pois, kuinka monta maissia jää jäljelle?”.

3.Minimaailman rakentamisleikki yhdessä lasten kanssa:
Rakentamisesta saat kivan ja matemaattisen leikin lasten kanssa. Ohjeista osa kerrallaan lapsia rakentamisessa esim.aloitetaan kokoamalla kukkaniitty hiekan päälle ja lapset saavat laittaa vuorotellen kukkia aikuisen pyytämän määrän tai lapset saavat itse päättää määrän. Nimetään ääneen, kuinka monta kukkaa ja minkä värisiä kukkia painetaan huopaniityn rei’istä läpi.

Tehdään arvoitus, että kuka eläimistä rakastaa mudassa leikkimistä? Vastaus on tietysti possu. Possu laitetaan uimaan mutalammikkoon ja kanat asetetaan myös toiseen mutalammikkoon seisoskelemaan.

Eläinten sijaintien kertomisella tehtävänannoissa voidaan harjoitella mm.käsitteitä “edessä, takana, vieressä, päällä, alla, vastapäätä jne.” esim.”Laita hevonen punaisen ladon eteen kukkaniitylle.”, “Kuka eläimistä istuu kananmunien päällä hautomassa niitä?” tai “Laita lehmä syömään kukkia hevosen viereen.” jne..

Kun Piippolan vaarin maailma on valmis, annetaan lasten leikkiä vapaasti tai ohjatusti eläinten hoitamisleikkiä.

Näin askartelet fimomassasta porkkanoita ja omenoita leikkiin:

Tarvikkeet: muovailupuikot, vaaleanvihreää, punaista ja oranssia fimomassaa.


Porkkanat teet näin:

1.Leikkaa yksi oranssin värinen fimomassapaketti kahdeksaan osaan sekä puolet vihreästä fimomassasta kahdeksaan osaan.
2.Pyöritä oranssin värisistä paloista soikeanmallisia ja tee porkkanan toinen pää hieman teräväksi pyörittämällä sitä pöytää vasten ja painamalla sormella porkkanan päädystä pöytää vasten. Pyöritä vihreistä paloista ohuet ja pitkät madot.
3.Tee porkkanaan reikä muovailupuikoilla kannan kiinniittämistä varten.
4.Tee porkkanankanta leikkaamalla pitkä,vihreä mato puoleksi ja asettamalla puolikkaat ristikkäin toistensa päälle. Nosta ristin keskikohdasta ja purista yhteen.
5.Paina vihreä kanta porkkanan yläosassa olevaan reikään kiinni ja paina muovailupuikoilla porkkanamaisia uria viimeistelyksi. Paista fimomassapaketin kuoressa olevan ohjeen mukaisesti porkkanat valmiiksi.

Omenoita näin askartelemalla:

1.Jaa punaisen värinen fimomassspaketti kahdeksaan osaan ja pyöritä palat pallon muotoisiksi.
2.Leikkaa vihreästä finomassasta pienet n.1 cm pituiset palat lehdiksi. Paina sormella pala litteäksi ja leikkaa saksilla lehden mallisiksi. Tee esim. cocktailtikulla lehteen ruodit.
3.Purista lehden alareunasta lehteä hieman kasaan ja paina lehti omenassa olevaan reikään.
4.Paista fimomassapaketin kuoressa olevan ohjeen mukaisesti omenat valmiiksi. 

Tutustu myös muihin tulostettaviin materiaaleihin, lauluihin ja leikkeihin alapuolella olevista linkeistä. Mukavia oppimisen ja oivalluksen hetkiä Piippolan vaarin maisemissa!

Tutkin ja toimin ympäristössäni

Tutkin ja toimin ympäristössäni
IMG_0248+%281%29.jpg

Konkretiaa.