Aakkoskorttien askartelua

Kielten rikas maailma

Kielten rikas maailma

 

Kaipaatko vinkkejä aakkosiin tutustumisessa? Askartele valmiista tarroista nopeasti ja helposti lasten kanssa aakkoskortteja aakkoslokerikkoon ja kerätkää kodista tai ryhmätilasta/luokasta pieniä tavaroita laatikoiden sisälle aakkosen mukaan. Aakkoskortteja voi tehdä toiminta-tai lukukauden aikana myös hyvin lasten kanssa yhdessä kirjain kerrallaan niin, että tehdään kortteja valmiista tarroista,lehdistä leikatuista kuvista tai itse piirtämällä.

Kuviolävistäjällä on todella nopea napsutella korttipohjat kartongista ja säästät samalla yhden leikkauskerran, kun ei tarvitse leikata korttiympyrää saksilla sekä kartongista että laminointikalvosta lopuksi! Kuvioiduista papereista leikatut ympyräkortit tuovat väriä kortteihin ja niitä voi käyttää loistavasti myös väärinpäin käännettynä, jolloin alapuolella oleva teksti ja tarrakuva eivät näy kortin läpi.

Kaikki aakoskorteissa käyttämäni tarrat yhtä dinotarraa lukuunottamatta löytyvät yhdestä suosikkitarrakirjastani ja näiden korttien tekemisen jälkeen tarroja jäi vielä n.2600, joten niistä voi keksiä vielä paljon muutakin tulevaisuudessa tai ottaa käyttöön palkintotarroiksi lapsille. :) Tämä superriittoisa tarrakirja löytyy Sinellistä ja hintaa on vajaat 8 euroa, jolloin ei jää kyllä paljon yksittäisille tarroille hintaa ja saa iloisen näköiset värilliset kuvat kortteihin nopeasti ja pienellä vaivalla. Laskin, että kortteja tuli aakkoslokerikkoon noin 200, aion vielä jatkaa pienten tavaroiden keräämistä kodista ja kirppiksiltä lokeroiden täytteeksi.

Lokerikon aakkoskorteille ostin K-Raudasta jo puoli vuotta sitten ja siinä olevat lokerot riittivät kaikkiin aakkosiin ja yhden lokeron laitoin numero-ja värikorteille. (Numerokortteihin kirjoitin tussilla numeromerkit korttien värillisille puolille, jolloin numeromerkit näkyvät nostettaessa kortteja esim.pöydältä tai pussukasta.) Lokerikko on sopivan pienikokoinen ja kevyt kannettavaksi ja siirrettäväksi päiväkotiryhmien välillä, jolloin lokerikkoa tulee käytettyä. Liimasin paperille kirjoittamani isot ja pienet aakkoskirjaimet laatikoiden etupuolille lokeroiden nimiksi. Aakkoslokerikon sijaan aakkoskortteja ja pienesineitä voi kyllä säilyttää myös yhtä hyvin erilaisissa pussukoissa, mutta aakkoslokerikko mahdollistaa sen, että löytää nopeasti ja helposti juuri toivotut aakkoskortit ja pienesineet käyttöön nopeasti. Muutamaan vierasperäiseen kirjaimeen (Q, W, X) en löytänyt sopivia tarroja, joten aion etsiä kuvat joko leikkaamalla lehdistä tai käyttämällä Papunetin kuvatyökalua.

Tarvikkeet: kuviopapereita1, kuviopapereita2, tarrakirja, kuviolävistäjä, ohutkärkinen tussi, kontaktimuovia tai laminointikalvoja, aakkoslokerikko tai pussukka.

Askarteluosion materiaalit:

Kaupallisessa yhteistyössä Sinelli Oy ja Creativ Company.

Sinelli palvelee yksityishenkilöitä www.sinelli.fi ja Creativ Company laitoksia ja yrityksiä www.cchobby.fi .

Olen käyttänyt aakkoslokerikon rinnalla motivaattorina pientä matkalaukkua, jossa asuu kirjaimia rakastava koira ja jonne lasten pitäessä silmiä kiinni, ilmestyy uusi magneettikirjain. Jokainen lapsi saa vuorotellen arvata koiran valitsemaa kirjainta siten, että avaan salkun hitaasti vuorossa olevan lapsen kasvojen lähellä ja kirjaimen nimeämisen jälkeen ko.lapsi etsii ja avaa aakkoslokerikosta lokeron, jossa on sama kirjain ja saa ottaa lokerosta yhden konkreettisen esineen tai kuva-sanakortin ja esitellä/nimetä sen muille. Isompien lasten kanssa olen antanut myös lasten laittaa vuorotellen koiralle kirjaimia ja arvuuttaa niitä muilla. Tästä suloisesta miniatyyri-motivaattorista olemme nauttinet eri-ikäisten lasten kanssa ja erityisen loistavaa on metallinen pinta salkussa, johon magneettikirjaimet tarttuvat. (Koira-salkun ostin Tigeristä.)

Tein netistä pari päivää sitten superlöydön; kuusi erilaista aakkoslorukirjaa,jotka pystyy tulostamaan sivu kerrallaan ilmaiseksi!!! Netistä en löytänyt muuta tietoa tekijästä kuin että tekijänä on Raija Hurmalainen ja hän on tehnyt nämä kuusi aakkoslorukirjaa omille lastenlapsilleen. Suuri kiitos mahtavista ja nykypäivään sopivista aakkoslorukorteista Raijalle! Tulostin sivut A5-kokoisina,jonka jälkeen leikkasin,liimasin kaksipuoleisiksi ja laminoin kortit. Pujotin kortit lopuksi kirjarenkaisiin,joista niitä on helppo tutkia ja lukea lasten kanssa tai ottaa irti ja laittaa lorupussiin nostettavaksi lorukortteina. Innostavia hetkiä aakkosten parissa aakkoskorttien ja aakkoslorukorttien muodossa!

Paljon voimia ja iloa töihin kaikille lukijoille alkaville toiminta-ja lukukausille!!!