Oppimisen arviointiin superkiviä

Oppimisen arviointiin superkiviä

IMG_1781.JPG

Oletko ajatellut,miten voisit osallistaa lasta oppimisen ja henkilökohtaiseen varhaiskasvatussuunnitelmaan tai lapsen esiopetussuunnitelmaan kirjattujen lyhyen ja pitkän aikavälin oppimistavoitteiden arvioimisessa? Alakouluun tätä ideaa voi myös soveltaa erilaisten oppimistavoitteiden seuraamiseen esim.lukemaan- tai kirjoittamaan oppimisessa, motoristen taitojen jne.oppimisessa.

En lähesty aihetta enemmän tai vähemmän mahtipontisesti kuin nimeämällä yksilölliset oppimistavoitteet ”supertaitojen opetteluksi”, jotka opittuaan lapsi saa “superkiven” ikiomaan superhahmo-purkkiin. Varhaisten vuosien aikana opitaan paljon yksittäisiä taitoja, jotka toimivat portaina aina uusien taitojen oppimiselle tai oppimatta jäätyään ovat esteenä seuraavalle kehityksen portaalle siirtymisessä. Tämän vuoksi näen jokaisen aikuisen näkökulmasta joskus pieneltäkin vaikuttavan, taidon merkityksen ja haluan iloita näistä ”supertaitojen” oppimisesta yhdessä oppijan eli lapsen sekä vanhempiensa kanssa. Oppimisen tekeminen näkyväksi helpottaa lasta ymmärtämään ja sanallistamaan opittuja asioita ja tarjoaa myös vanhemmille mahdollisuuden nähdä opittuja asioita konkreettisesti muulloinkin kuin erillisissä varhaiskasvatuskeskusteluissa. Toimintakauden aikana on mukava seurata yhdessä lapsen ja vanhempiensa kanssa superkiviä tutkimalla, mitä taitoja lapsi on oppinut - keskustelu lapsen kasvusta, kehityksestä sekä oppimistavoitteiden seuraaminen ja arviointi pysyy ajan tasalla ja jatkuvana, johon mm. Varhaiskasvatussuunnitelman perusteetkin meitä velvoittaa. Jos tuntuu, että jollekin lapselle on kertynyt vähän tuntuisesti superkiviä, on hyvä tarkistaa, onko oppimistavoitteiksi tullut kirjattua liian paljon vain pitkän aikavälin tavoitteita eikä lisäksi lyhyen aikavälin tavoitteita eli että oppimisen pitkän aikavälin tavoitteet on pilkottu tarkoituksen mukaisesti pienempiin osiin lyhyen aikavälin tavoitteiksi.

Useasti myös varhaiskasvatussuunnitelmakeskusteluun otetaan lapsi mukaan pieneksi hetkeksi juurikin arviontityyppisessä kohdassa ja tarjoamani idea toimisi myös siinä tilanteessa loistavasti niin, että superkiviä voitaisiin käydä yhdessä läpi lapsen ja vanhempiensa kanssa tutkimalla yhdessä, mitä on opittu. Superkivien avulla lapsen on helpompi hahmottaa arvioitavia asioita ja kertoa itse opituista asioista.

Askarteluosion materiaalit:

Kaupallisessa yhteistyössä Sinelli Oy ja Creativ Company.

Sinelli palvelee yksityishenkilöitä www.sinelli.fi ja Creativ Company laitoksia ja yrityksiä www.cchobby.fi .


Ilmaisun monet muodot

Ilmaisun monet muodot

Näin askartelet oppimisen arviointiin superkivet:

Tarvikkeet: luonnonkiviä, koristefoliota, pensseli, sakset, liimalakkaa , sinistä akryylimaalia, superhahmot-tuloste, oppimisen superkivet-tuloste, pilttipurkkeja, tussit, valkoisia paperisuikaleita, kuminauhalenkkejä, kirkasta pakkausteippiä ja puukirstu.

Tästä voit tulostaa superhahmot.

Tästä voi tulostaa oppimisen superkivet-koosteen.

Aarrearkun tuunaaminen:

1. Maalaa pensselillä ja sinisellä akryylimaalilla aarrearkun kansi.

2.Anna kuivua. Leikkaa koristefoliosta haluamasi levyiset kaistaleet aarrearkun ylä-ja alareunaan tai tee muita kuvioita. Laita ohut kerros liimalakkaa niihin kohtiin, mihin haluat kiinnittää koristefolion ja paina foliokuviot kevyesti kiinni liimalakattuun kohtaan.

3.Viimeistele aarrearkku levittämällä liimalakkaa maalattujen kohtien päälle, jolloin saat kestävän ja hieman kiiltävän pinnan maalattuihin kohtiin.

Superkivien tekeminen:

1.Etsi luonnosta pilttipurkkiin sopivan kokoisia kiviä yhdessä lasten kanssa. Syksyllä kannattaa kerätä talven varalle talteen kiviä, jotta niitä on varastossa ja helppo löytää käyttöön aina kun on tarvetta askarrella opitusta asiasta uusi superkivi lapsen kanssa purkkiin. :)

2.Maalaa superkivi sillä värillä, mihin oppimisen alueeseen opittu taito tai asia kuuluu. Oppimisen alueet ja värikoodatut kivet löydät “oppimisen superkiviä”-koosteesta, jonka saa tulostettua tarvikeluettelon alapuolelta käyttöösi.

3.Levitä kuivuneen maalipinnnan päälle superkiveen haluamasi muotoisia paloja koristefoliosta siten, että sivelet pensselillä ohuen kerroksen liimalakkaa ja painat kuviot kevyesti kiinni liimalakan päälle.

4.Kirjoita opittu taito tai asia samanvärisellä tussilla kuin superkivi on ohuelle paperiliuskalle ja kiinnitä se superkiveen kiinni kuminauhalenkillä. Käykää lapsen kanssa läpi keskustelemalla opittu taito, josta superkivi on merkkinä ja anna lapsen laittaa superkivi lapsen ikiomaan superhahmolla varustettuun pilttipurkkiin. Toimintakauden aikana on mukava seurata yhdessä lapsen ja vanhempiensa kanssa, mitä taitoja lapsi on oppinut - keskustelu ja oppimistavoitteiden seuraaminen ja arviointi pysyy ajan tasalla ja jatkuvana.

Superhahmo-pilttipurkit superkiville:

1.Tulosta superhahmot tarvikeluettelon alapuolelta käyttöösi ja leikkaa yhdessä lapsen kanssa tai anna lapsen itse leikata superhahmo.

2.Kiinnitä superhahmo kirkkaalla pakkausteipillä pilttipurkin kylkeen kiinni.

3.Kiinnitä dymotekstillä nimi tai kirjoita tussilla valkoiseen paperiliuskaan nimi ja kiinnitä se pakkausteipillä pilttipurkin yläreunaan. Laita purkit näkyvälle paikalla, jotta opituista taidoista tai asioista kerätyistä superkivistä voidaan riemuita usein yhdessä arjen keskellä!IMG_0248+%281%29.jpg

Konkretiaa.