Kuvatuet opetuksen tukena

Ovatko kuvatuet perusarkeasi vai harjoitteletko vasta niiden käyttöä opetus-ja kasvatustyössä? Itse olen sattumalta ollut kaikki työvuoteni lapsiryhmissä, joissa on ollut välillä enemmistönäkin eri kieli-ja kulttuuritaustaisia lapsia, jolloin arki ja lapsiryhmän tarpeet ovat muokanneet vuosien saatossa opettamisesta aina vain kuvatuetumpaa. Arjessa olen saanut niin usein konkreettisesti huomata, kuinka suuri merkitys kuvilla on ollut vuorovaikutussuhteen luomisessa lapsiin ja lapsien sitouttamisessa toimintaan ilman yhteistä kieltä, että se on palkitsevuudeltaan ollut sellaista, etten luovu kuvien käytöstä jatkossakaan. :) Kuvien käytöstä hyötyy koko ryhmä, vaikka kuvatuet tarjoavatkin välttämättömän keinon vasta kieltä opettelevalle pysyä mukana opetuksessa ja leikeissä.

Kehittelin töihin palattuani arkikuva-nipun,johon sain inspiraation kieku-kollegan vinkkaamasta päiväkoti-nipusta, jossa oli neljä kuvaa yhdessä kortissa. Kehittelin tätä ideaa pidemmälle ja laitoin kuusi korttia yhdelle kortille sekä lisäilin omia teemoja. Papunetin kuvatyökalulla tekemästäni arkikuva-nipusta löytyy hyödyllisiä verbejä, keskeisimmät tunteet, päiväkotiarjen rutiinit, kehonosat, vaatteita, sanastoa tehtävien tekemiseen (esim.ympyröidä, jakaa, enemmän, vähemmän jne.), sisä-ja ulkoleikkisanastoa, värit, numerot 1-20, kaikki aakkoset jne. Tarkoitus on ollut pärjätä mahdollisimman vähällä korttimäärällä, jotta käyttö olisi sujuvaa eikä nippu painaisi liikaa, minkä vuoksi yhdestä kortista saa kolmen kuvan jälkeen pystysuunnassa kahtia taittamalla kaksipuoleisia. Olen koonnut arkikuvanipun sillä logiikalla, että saman teema kuvat olisivat lähekkäin tai jatkuisivat nipun aukaisemalla “aukeamaksi”, joten jos haluat kaiken hyödyn irti nipusta, kokoa se kuvien mukaiseen järjestykseen. Arkikuvien lisäksi minulla roikkuu kaulanauhassani liikennevalot ja Miniverso-kortit. Kuvanipun kantaminen kaulassa on jo itsessään herättänyt eri ryhmiä kiertäessäni lapsissa suuresti mielenkiintoa ja on tarjoutunut pieniä hetkiä tutkia ja nimetä nipusta löytyviä kuvia. Ihanin palaute nipusta tuli eräältä opettajalta, joka muutaman päivän käytön jälkeen totesti, että “meillä olisi aina pitänyt olla tällaiset kuvat käytössä”.

Arkikuvanipun tueksi suosittelen tulostamaan kommunikointitauluja, jotka jatkavat sanastoa kuvatukien muodossa ja selkeyttävät ja tukevat tuokioiden ja leikkien kulkua, koska kuvanippuun valitsin vain keskeisimmät kuvat. Olen poiminut netistä upeita ja helppokäyttöisiä kommunikointitauluja/kuvatukia tulostettavaksi arkeen. Innostavaa opetus-ja kasvatustyötä kaikille!

Arkikuva-nippu

Pääset tulostamaan arkikuva-nipun kolmessa osassa tästä1, tästä2 ja tästä3.

Tässä nipun kuvat ja koontiohjeet:

Tulostettuasi A4-kokoiset kuvasivut taita kuvasivu kolmen kuvan jälkeen pystysuunnassa kahtia (ei ulkoreunojen mukaan, koska kuvat eivät ole yhtä kaukana reunoista), laita liimaa väliin ja leikkaa kahden kuvan korkuisiksi korteiksi. Yksittäinen kaksipuoleinen kortti on siis 2x3 kortin kokoinen, kuten kuvista näkyykin.

Päiväkoti-ja koti-kuvien kääntöpuolella on kuvat lapsen hakijoista tai tuojista, jolloin lapselle voi kertoa, kuka on tulossa hakemaan häntä kotiin. Minusta tuntuu, että tämä kortti on ahkerassa käytössä, kun kullannuput odottelevat hakijoita iltapäivästä.

Aakkosille ja luvuille 1-20 on ollut paljon käyttöä, kun olen pelannut lasten kanssa pelejä tai tehnyt erilaisia tehtäviä ja aakkoset itsessään ovat innostaneet lapsia kyselemään sormella osoittaen, mikä on kirjaimen nimi. Kun lapset harjoittelevat kirjoittamaan omia nimiään aakkoskorteista on helppo ja nopea näyttää puuttuvan aakkosen kirjoitusasu myöskin.

Puhe-ja vuorokorteista

Toimiva ja arkityössä hiljaisena tietona kulkeva apuväline oman ja toisen vuoron hahmottamiseen on puhe-ja vuorokortin käyttö. Käytän itse puhe-ja vuorokorttia niin pienryhmässä kuin koko ryhmän käytössä ja se auttaa lapsia hahmottamaan, kenellä on vuoro puhua tai tehdä jotain pelin ohjeiden mukaisesti. Kokosin pixabaysta muutaman innostavan kuvan puhe-ja vuorokorteiksi, jolloin löytyy mieluinen ja sopiva kortti eri-ikäisille lapsille. :) Olen sanoittanut korttia siirtäessäni lapselta toiselle esim.”Nyt on sinun vuorosi. Tässä sinulle vuorokortti.”

Puhe-ja vuorokortit voit tulostaa tästä.

Kuvassa näkyvän seinätaulun voit tulostaa tästä.

IMG_2300.JPG
IMG_2298.JPG

Ongelmanratkaisu-apulaisen käytön opettamalla lapset saavat apua ongelmatilanteisiin ja oppivat pikku hiljaa ratkaisemaan itsenäisesti ongelmia. Minusta tämä on ollut erittäin toimiva!

Ongelmanratkaisu-apulaisen pääset tulostamaan täältä.


Kielten rikas maailma

Kielten rikas maailma

 
IMG_2294.JPG

Autoleikkiin saat tulostettua kommunikaatiotaulut täältä.

Nukkeleikkeihin saat tulostettua kommunikaatiotaulut täältä.

Nämä kommunikaatiotaulut kannattaa sijoittaa näiden leikkien lähettyville joko maahan tai seinälle, mistä ne tulevat aktiiviseen käyttöön ja josta myös lapset pääsevät näyttämään sormella kuvia leikin aikana. Kuvat toimivat hyvinä vihjeinä aikuiselle leikin kulusta ja ideoista myös silloin, jos ei ole erityisen leikkivällä mielellä. :)

IMG_2295.JPG

Minun leikit-kommunikaatiotaulu tulostettavaksi tästä,

rakenteluleikit-kommunikaatiotaulu tästä,

laastarileikki-kommunikaatiotaulu tästä,

legorakenteluun tästä.