Hauska ja pedagoginen kalapeli

Perinteinen kalapeli muuntautuu tänä kesänä mm.muistipeliksi ja ensipeliksi värien opetteluun pienille lapsille, suomenkieltä opettelevalle tai kielisuihkutukseen värien opettelemiseksi vierailla kielillä! Kalapeliin tuodaan lisähaastetta onkimalla eri asennoista kaloja; silmät kiinni, kyykyssä tai selän takaa ja lisäksi lapsi pääsee treenaamaan lukumääriä 1-20 kalasaaliiden avulla. Valmiista kuvista saat askarreltua nopeasti lapsen kanssa kesään sopivan kalapelin mukaan lomamatkalle ja koko perhe pääsee ottamaan mittaa toisistaan tämän pelin parissa.

Kalanruoto-askartelun voi puolestaan jemmata askarteluksi sadepäivien varalle tai pikku tekemiseksi mökille tai lomamatkalle, koska taulun askarteluun tarvitsee vain muutamia tarvikkeita ja on vähäsotkuinen askartelu myöskin.

Hyvää juhannusta ja aurinkoista loman jatkoa kaikille!!!

IMG_1819.JPG

Askarteluosion materiaalit:

Kaupallisessa yhteistyössä Sinelli Oy ja Creativ Company.

Sinelli palvelee yksityishenkilöitä www.sinelli.fi ja Creativ Company laitoksia ja yrityksiä www.cchobby.fi .


Ilmaisun monet muodot

Ilmaisun monet muodot

Näin askartelet kalapelin:

Tarvikkeet: kuviokartonkia 2 arkkkia, sakset, paperiliimaa, tussi, liikkuvia silmiä, magneetteja 20 kpl, lankaa, puukeppejä 4 kpl, kirkasta teippiä, kala-tuloste, mato-tuloste, pyöreitä metalliprikkoja onkiin 4 kpl, kontaktoi tai laminoi kalat ja madot.

Tästä voit tulostaa kalat muistipeliin.

Tästä voit tulostaa madot muistipeliin.

1.Tulosta kaloja kaksi arkkia, jolloin saat kutakin kalaa kaksi kappaletta ja tulosta onkien lukumäärän mukaan matoja.

2.Leikaa kalat irti ja piirrä yhden kalan avulla kartongista malli, jolla voit piirtää 20 kalaa muistipelin etupuoliksi.

3.Laminoi tai päällystä kontaktimuovilla kalat, jotta ne kestävät käytössä pitkään.

4.Liimaa magneetit paperiliimalla kuviokartonkiin kiinni ja laita teipin palat ristiin magneetin päälle, jotta magneetti ei irtoa käytössä.

5.Aseta kuviokartongista tehty kala ja värikäs kala “nurjat” puolet vastakkain ja sulje teipillä reunoista useasta kohtaa kalat kiinni toisiinsa.

6.Teippaa liikkuvat silmät kaloille ristikkäisillä teipeillä kuviokartonkipuolelle, jotta silmät eivät irtoa käytössä ja jolloin kalapelin uskaltaa antaa aivan pienillekin lapsille käyttöön.

7.Leikkaa sopivan mittainen pätkä kestävää lankaa ongen siimaksi ja sido se kiinni metalliseen prikkaan. Teippaa kastemato ohuilla teipin palasilla kiinni metalliprikkaan.

8.Kiinnitä langan toinen pää kiinni puukeppiin useilla solmuilla kiertäen lankaa puukepin ympäri solmujen tekemisen välissä, jolloin saat narun pysymään paremmin kiinni leikkimisen melskeissä. Teippaa muutama kierros teippiä solmukohdan päälle narun pysymisen varmistamiseksi. Ei muuta kuin pelaamaan!

Käyttövinkkejä kalapeliin:

1. Muistipeli: Ongintaan vuorotellen kaksi kalaa ja yritetään löytää samanväriset kalat.Jos saat ongittua parin, saat ylimääräisen vuoron. Peli jatkuu, kunnes kaikki kalat on ongittu. Lasketaan parit ja otetaan peli uusiksi!

2. Nimeämis-ja parin etsimispeli: Ongitaan kaloja yksi kerrallaan ja nimetään kalan väri ääneen joko suomeksi tai opetellaan värejä vierailla kielillä. Pareja voidaan etsiä joko lopuksi, kun kaikki kalat on ongittu ja käännetty väripuoli ylöspäin tai onkia pari kerrallaan ja nimetä väri ääneen samalla.

3. Lukumääräpeli: Ongitaan esimerkiksi nopan osoittama määrä tai aikuisen tai lapsen keksimä määrä kaloja ja tarkastellaan lukumäärää laskemalla kalat konkreettisesti ääneen onginnan yhteydessä. Voidaan myös vertailla kalasaaliita, kumpi pelaajista sai enemmän tai vähemmän ja kuinka monta enemmän tai vähemmän kaloja kukin onkija sai. Aikuinen voi myös onkia keksimänsä määrän kaloja ja pyytää lasta onkimaan tietyn lukumäärän verran enemmän tai vähemmän tai saman verran kaloja. Tarkistetaan ja lasketaan kalojen lukumääriä yhdessä ääneen.

4.Kalakilpailu: Ongitaan niin nopeasti kaloja yksi kerrallaan kuin vain ehditään ja lasketaan lopuksi, minkä verran kukin sai kaloja. Tai sovitaan ajaksi esim. 10 s, 15 s, 20 s tai minuutti ja lasketaan, kuinka monta kalaa kukin kerkesi saada saaliikseen.

Haaste: Onkikaa silmät kiinni kaloja vuorotellen esimerkiksi minuutin ajan ja laskekaa, kuinka monta kalaa kukin sai.

5.Kalastusta eri asennoista: Kokeilkaa onkia eri asennoista kaloja esim. selkä peliä vasten niin, että vartalo pysyy paikoillaan ja yritätte käsillä onkea selän taakse viemällä saamaan saalista, jos kaipaatte lisähaastetta! Tai onkikaa kaloja kyykkyasennossa, jolloin polvet ovat 90 asteen kulmassa..erilaista haastetta ja lihasten aktivointia samalla kertaa. Keksikää yhdessä lisää asentoja, joista kaloja yritetään onkia ja mitatkaa aikaa, jolloin peliin tulee lisää säpinää!

Kalanruoto-askartelu

Tarvikkeet: valkoinen softislevy, musta kartonki, neljä vanupuikkoa, liikkuva silmä, paperiliimaa ja sakset.

1.Taita softislevyn alareunaa n.3 cm paksuisesti ja piirrä lapselle malliksi tai leikkaa itse silmämääräisesti kalanruoto peilikuvatyyliin.

2.Taittele neljä vanupuikkoa siten, että ne ovat kaikki hieman eri verran taivutettuja.

3.Liimaa kalanruoto kiinni mustaan taustakartonkiin. Liimaa taitetut vanupuikot kalanruotoon kiinni siten, että vähiten taivutettu puikko on lähinnä päätä ja eniten taivutettu puikko lähinnä pyrstöä.

4.Liimaa kalanruotoon lopuksi liikkuva silmä. Kirjoita valkoisella puuvärillä, tussilla tai laita dymotekstillä kala esimerkiksi suomeksi, englanniksi ja ruotsiksi tai kaikkien lapsiryhmän lasten kielillä.IMG_0248+%281%29.jpg

Konkretiaa.

Värit tutuiksi

Tervetuloa lukemaan Konkreettista varhaiskasvatusta-sivuston ensimmäistä teemapostausta! Teemaksi pitkän ja lumisen talven jälkeen valikoitui ensimmäisten leskenlehtien kirkkaampaakin kirkkaammasta keltaisesta väristä haltioituneena VÄRIT. En ollut ainoa, jota tämä ihana värikirkkaus- ja kylläisyys ihastutti.. lapseni keräsivät kömpelöillä ulkohanskoillaan muutaman sentin mittaisia leskenlehtiä maljakkoon laitettavaksi ja siinä ne nyt ovat kelluneet hieman onnettoman näköisinä pelkästään töpövarsiensa vuoksi.

Mietin, mikä olisi sellainen aihe väriteeman sisällä, joka tarjoaisi runsaan mahdollisuuden tutustua laajasti eri väreihin. Sateenkaaressa riittää ihmeteltävää ja värejä pitkäksi aikaa, joten rakensin väriteemaa pitkälti sateenkaaren ympärille. Postaus sisältää runsaasti eri tapoja lähestyä teemaa ja toivon, että saat tästä tukea omien suunnitelmiesi tueksi tai ehkä kokoat tuokion pelkästään näiden pohjalta. Tämän postauksen linkkien avulla pääsette opettelemaan mm. värit kahdeksalla eri kielellä, tutustumaan värien eri merkityksiin maailmalla, laulamaan värilauluja kuvin tuettujen laulunsanojen avustuksella sekä tutustumaan värilauluihin usealla eri kielellä ja tekemään runsaasti konkreettisia töitä värien tunnistamisen ja lajittelun merkeissä. Kokemuksesta tiedän, ettei värejä opita yhdellä kertaa, joten näistä linkeistä ja vinkeistä riittää rakennusaineita useille eri kerroille. Värikkäitä oppimishetkiä!

VINKKI: Laulu- ja lorukortit on tehty siten, että tulostettuasi kortin haluamasi kokoisena, taitat kortin kahtia, sipaiset liimaa väliin ja laminoit kaksipuoleisen kortin käyttöön. Erittäin nopeaa!

Kuvia ja linkkejä käyttämistäni opetusvälineistä värien opettamisessa

Kerron lyhyesti opetusvälineistäni numeroituna rivi kerrallaan vasemmalta oikealle.

 1. Sää-ompelukuvat saat tulostettua täältä käyttöösi.

 2. Vanhasta muovisesta kansionkannesta tein muutaman eläinhahmon, joihin voi pujotella värikkäitä piipunrasseja.

 3. Postikorttipohjia muistaakseni ostin Tigeristä, ovat vahvoja ja kestävät myös hyvin vesi-ja pullovärejä. Sopivat loistavasti vapaan leikin tilanteisiin ja pieniin odotteluhetkiin aktiviteetiksi.

 4. Värikkäiden tikkujen lajittelua, purkit xylitolipastillipurkeista. Värikkäät tikut ostin Sinellistä.

 5. Samanlainen setti kuin edellinen, mutta eri värit lajittelussa.

 6. Väriympyrä lajittelua varten täältä.

 7. Muokkaisin tätä ideaa siten, että tein yhden taulun, johon voi itse sijoittaa tarratäplillä kiinni ensin värilliset, laminoidut pompulankuvat ja sitten laittaa ne sormiin paikoilleen.

 8. Tein erilaisista tarroista värilajitteluun tehtäviä tarratäpläkiinnityksellä. Tarrojen laminointi on nopeaa, kun vain liimaa tarrat suoraan laminointikalvoon ja leikkaa muotoonsa.

 9. Lähikuva eri väristen lintutarrojen lajittelutehtävästä.

 10. Kala- ja pupuvärilajittelutehtävät täältä.

 11. Lähikuva pupu-värilajittelutehtävästä.

 12. Värillisten tikkujen lajittelu valmiiden pohjien päälle, väritin tavalliset jäätelötikut vahaväreillä, mutta värillisiä tikkuja on olemassa myös valmiina markkinoilla. Pohjia voi tulostaa kahta eri vaikeustasoista mm.täältä.

 13. Legotorni-rakenteluun värien mukaan samanlaisiksi tulostin pohjat täältä.

 14. Legokuviot-lajitteluehtäväpohjat löysin täältä.

 15. Leppäkertut ja lehdet- kortit löysin täältä.

 16. Idean vaatteiden lajitteluleikille sain täältä. Leikkasin vaatteet eri värisistä huovista ja ostin pieniä pyykkipoikia sekä pyykkinarua kaupasta. Tämän vaatteiden ripustamisleikin avulla voi harjoitella värejä, vaatteiden nimiä sekä hienomotoriikkaa nipistellessä pikkuruisilla pyykkipojilla vaatteita narulle kuivumaan.

 17. Leikkasin vanhoista National Geographic-lehdistä kuvat talteen ja lajittelin niistä erilaisia kuvanippuja mm.kaupungit, eläimet, koti ja ihmiset. Tässä kuvassa kaupungit ja eläimet nippuina. Laminoimallla aikakauslehdistä värikylläisiä kuvia eri teemoista saat hyviä katselu-, nimeämis- ja keskustelukuvanippuja siirtymätilanteiden odotteluhetkille varhaiskasvatuksen tai sylihetkiin muuten vaan.

 18. Kaupungit-kuvanippu lähikuvassa.

 19. Sormenjälkitaide on hauskaa, kaikenikäisille sopivaa ja vähän valmisteluita vaativaa. Ostin Sinellistä muutaman eri värisen mustetyynyn ja tein mallikorttiin muutaman esimerkin lapsille.

 20. Ötökkäpelin idean olen saanut aikanani Pinterestistä ,mutta silloin ei ollut valmiita tulosteita saatavilla, joten piirsin itse kolmen värisiä ötököitä ja toiseksi setiksi samaan peliin eri värisiä tennareita. Nopat olen ostanut aikoinaan Tigeristä. Selatessani Pinterestiä, löysin uusia ideoita ötökännappauspelistä ja se oli monipuolisempi versio kuin omani, joten täältä pääset tulostelemaan ja laminoimaan ötökkäpelin käyttöösi.
IMG_0248+%281%29.jpg

Konkretiaa.