Kuvakehyksestä ja sijaintikäsitekorteista

Tässä postauksessa pääset tutustumaan kuvakehyksen käyttöön ja saat tehtyä itsellesi suurennuslasin mallisen kuvakehyksen sekä tulostamaan kuvakortit sijaintikäsitteiden harjoittelemiseksi konkreettisesti ja lapsia motivoivalla tavalla. :)


Kielten rikas maailma

Kielten rikas maailma

 

Rikastuta lapsen kanssa yhteistä kirjan lukemis- tai katseluhetkeä ottamalla käyttöösi kuvakehys! Kuvakehyksen käyttö auttaa hauskalla ja motivoivalla tavalla lasta kohdentamaan tarkkaavaisuutensa keskusteltavana olevaan kohtaan kuvassa, tekstissä tai esimerkiksi tekstissä yksittäisiin sanoihin, tavuihin tai kirjaimiin. Kuvakehyksen avulla aikuinen saa suunnattua lapsen huomion haluamaansa kohtaan ja toisinpäin. Kuvakehyksen avulla voidaan etsiä ja NIMETÄ eri asioita myös ihan tavallisista aikakaus- tai mainoslehdistä tai vaikkapa postikorteista eri kriteerein esimerkiksi etsitään lehdestä kaikki, mikä on syötävää tai tietyn väristä.

Erityisen hyödyllistä on mielestäni tutkia ennen tarinan lukemista kuvakehyksen avulla kirjasta aukeamakuva ja nimetä kuvakehyksellä löydetyt kuvat sanoiksi ääneen ja voi myös miettiä lyhyesti, mitä tulevassa tarinassa mahtaa tapahtua kuvien perusteella. Kuvakehyksen käyttö varsinkin ennen tekstin lukemista auttaa erityisesti niitä lapsia, jotka vasta harjoittelevat äidinkieltään tai jotakin vierasta kieltä, koska kuvien kautta tulee tutustuneeksi tulevan tekstin/tarinan sanoihin ja väistämättä myös hahmottuu tarinan juoni ainakin osittain. Myös tutusta ja moneen kertaan luetusta kirjasta saa kuvakehyksen avulla löydettyä jotain ihan uutta, joka on jäänyt huomaamatta tai kerrata vanhaa, ei sekään huono asia ole (toistojen hyödyt! ;) ).

Muokkasin pixabaysta löytämästäni suurennuslasista käyttööni kuvakehyksen ja laminoituani sen liimaamisen ja leikkaamisen jälkeen ovat lapset kyselleet suurennuslasin aitoutta, koska laminoitu pinta suurennuslasin keskellä saa sen tuntumaan ihan oikealta suurennuslasilta. :) Tässä myös sinulle askarreltavaksi samainen suurennuslasi, ole hyvä! Suurennuslasi-tuloste tulostettavana tästä.


Tutkin ja toimin ympäristössäni

Tutkin ja toimin ympäristössäni

Sijaintikäsitteitä on abstraktiutuensa vuoksi vaikea selittää lapselle ymmärrettävästi ilman kuvatukia tai konkreettista toimintaa tai edes näyttämistä keholla. Sijaintikäsitteitä vilisee huomaamattamme jokapäiväisessä puheessamme runsaasti (“Ota lelu hyllyn päältä.”/ “Tossu on tuolin alla.”) sekä erilaisissa oppimistehtävissä/tehtäväkirjoissa (“Piirrä auto puun viereen.”) , joten sijaintikäsitteiden ymmärtäminen on välttämätöntä arjessa toimimisen kannalta. Netissä ja Pinterestissä on tarjolla erilaisia vaihtoehtoja kuvista, joiden avulla voidaan nimetä sijaintikäsitteitä helposti. Tämä on minun versioni aiheesta ja saat tulostettua käyttöösi kuvassa näkyvät, kahdeksan sijaintikäsitekorttia tästä. Maalasin Sinellistä löytämäni puisen mini-keinutuolin mustalla akryylimaalilla ja löysin sieltä myös hellyttävän mini-pupun hahmoksi harjoittelua varten. Voit käyttää kuvakortteja, mini-tuolia ja -pupua esimerkiksi seuraavasti opettaessasi sijaintikäsitteitä lapsille:

1. Ottakaa yksi kuvakortti käyttöön ja tutkikaa, missä pupu on. Sanokaa pupun sijainti ääneen.

2. Yksi lapsista saa laittaa pupun kuvakortin mukaiseen paikkaan mini-tuolille ja aikuinen voi vielä kysyä, mihin lapsi laittoi pupun (tulee toistona sijaintikäsite).

3. Olen ottanut lastentuolin esiin tässä vaiheessa ja vastausvuorossa oleva lapsi on saanut mennä lopuksi itse konkreettisesti samaan paikkaan kuin minne hän laittoi pupun. Tässä vaiheessa olen kysynyt lapsilta, missä lapsi on tai todennut sen itse ääneen (taas toistoa sijaintikäsitteelle ;) ). Sitä riemua, kun saa mennä tuolin alle mykkyrään tai nousta seisomaan penkin päälle. :)

Sijaintikäsitteet hahmottuvat riemastuttavalla ja tehokkaalla tavalla, kun ne ensin hahmotetaan ja nimetään kuvasta, tehdään konkreettisesti kuvanmukaisesti ensin mini-tuolin ja -pupun avustuksella ja vielä lopuksi itse kehollisesti. Kun tätä harjoitusta toistetaan,ymmärrys sijaintikäsitteistä kasvaa ja ne alkavat muistua mieleen ja siirtyä arkipuheeseen ja -toimintaan - käsitteet muuttuvat mielessä abstraktin tasolta konkreettisiksi mielikuviksi!

Askarteluosion materiaalit:

Kaupallisessa yhteistyössä Sinelli Oy ja Creativ Company.

Sinelli palvelee yksityishenkilöitä www.sinelli.fi ja Creativ Company laitoksia ja yrityksiä www.cchobby.fi .IMG_0248+%281%29.jpg

Konkretiaa.

Geometriset kuviot-peli

IMG_2415.JPG
Tutkin ja toimin ympäristössäni

Tutkin ja toimin ympäristössäni

Geometristen kuvioiden harjoittelusta saat hauskaa ja toiminnallista askartelemalla itse tai yhdessä lasten kanssa pehmeistä softislevyistä ja valmiina myytävistä softispyörylöistä pelin. Geometriset kuviot olen jakanut kolmeen yläkategoriaan; ympyrät, kolmiot ja nelikulmiot, josta on hyvä lähteä liikkeelle kuvioihin tutustumisessa ja nimeämisessä. Kun geometristen kuvioiden yläkategoriat ovat halussa, voidaan lisätä ikä-ja taitotason mukaan alakategorioita, kuten nelikulmioihin suorakulmio, neliö, vinoneliö, suunnikas ja niin edelleen.

IMG_2387.JPG

Tarvikkeet: erivärisiä softislevyjä, softispyörylöitä, liikkuvia silmiä, tyhjiä xylitolpastillipurkkeja, dymoteksti tai permanenttitussilla teksti, paperiliimaa, kaksipuoleista tarranauhaa, sakset, puukirstu.

Tee näin:

1.Ota sopiva määrä valmiita softispyörylöitä puukirstuun.

2.Leikkaa saksilla erivärisistä softislevyistä erimuotoisia kolmioita (esim.tasakylkisiä tai suorakulmaisia kolmioita) ja nelikulmioita (esim.neliöitä, suorakulmioita, vinoneliöitä ja suunnikkaita) niin paljon, että puukirstu on täynnä softiskuvioita.

3.Varaa peliin noin kymmenen liikkuvaa silmää erilaisia rakennelmia varten, joista kerron vinkkejä alla.

4.Liimaa paperiliimalla xylitolpurkkien kylkiin symboleiksi kolmio, nelikulmio ja ympyrä. Kiinnitä liikkuvat silmät purkkien kansiin kaksipuoleisella tarranauhalla, jolloin silmät eivät irtoile kovankaan pelin tiimoilla ja silmät voi kiinnittää itse purkkeihin pelin aluksi. Lisää kategorian mukainen dymoteksti purkin kanteen tai kirjoita se permanenttitussilla.

4.Peli on valmis, ei muuta kuin pelaamaan!

Muutamia käyttövinkkejä pelin kanssa:

Nimetkää aina pelatessa geometrisen muodon nimi ja väri ääneen!

1.Lajittele kaikenväriset kuviot muodon mukaan xylitolpastillipurkkeihin eli kolmiot-nelikulmiot-ympyrät.

2.Luokittele kuviot muodon ja värin mukaan pöydälle esim.keltaiset nelikulmiot, punaiset ympyrät, vihreät kolmiot jne.

3.Lajittele kaikenväriset kuviot värin mukaan pöydälle esim.siniset kuviot (kolmiot-nelikulmiot-ympyrät).

4.Tee samanlainen rivi kuvioista kuin mallissa. Aikuinen tai lapsi tekee mallin ja toinen pelaajista tekee samanlaisen.

5.Rakenna mallinmukainen tai oma hahmo kuvioista esim.robotti, eläin tai kasvi. Lisää hahmoille liikkuvia silmiä, jolloin saat todentuntua ja elävyyttä hahmoihin.

Mieleenpainuvia pelin askartelemis-ja pelaamishetkiä!

Askarteluosion materiaalit:

Kaupallisessa yhteistyössä Sinelli Oy ja Creativ Company.

Sinelli palvelee yksityishenkilöitä www.sinelli.fi ja Creativ Company laitoksia ja yrityksiä www.cchobby.fi .IMG_0248+%281%29.jpg

Konkretiaa.

Sanasäkki

IMG_2351.jpg

Äidinkielen tai uuden vieraan kielen opettelussa sananvarannon rakentaminen on erittäin keskeistä puhutun kielen kuuntelemisen rinnalla. Sanavarannon rakentuminen ja sitä kautta kielitaidon alkeista peruskielitaitoon eteneminen edellyttää uusien sanojen runsasta toistoa ja toiminnallisuutta. Uuden kielen opettelijoiden eri tavat oppia kannattaa huomioida sanojen opettamisessa kieltä opetteleville; joku oppii parhaiten visuaalisesti (näkemällä oppimista eli esim.kuvien tai kuvioiden näkeminen), toinen auditiivisesti (eli kuuntelemalla) ja kolmas kenties kinesteettisesti (eli itse kokeilemalla ja kehoaan käyttämällä). Olen koonnut runsaasti perussanastoa kuviksi Papunetin kuvatyökalulla sekä hyödyntänyt myös netistä tähän käyttöön sopivia kuvia sekä koonnnut laajan vinkkivihkon, jossa on useita eri tapoja hyödyntää kuva-sanakortteja kieltä opettelevien eri oppimistyylit huomioiden. Tervetuloa mukaan kasvattamaan sanavarantoa kieltä opetteleville mukaansa tempaavien tehtävätyyppien ja menetelmien avulla!

IMG_2350.JPG

Valitse, minkä kategorian sanoja haluatte opetella ja tyhjennä kortit esimerkiksi johonkin pussukkaan, josta kortteja nostellaan. Itse käytän kuvassa näkyvää kankaista pussukkaa, johon olen painanut taikurinhatun kuvan, josta kurkistelee pupu. Käytän tehtävänantona seuraavaa:

”Kuka haluaa nostaa kortin taikurinhatusta?”

TAI

IMG_2300 (2).JPG

”(Lapsen nimi) saa nostaa kortin taikurinhatusta.”

Jos jokainen saa nostaa vuorollaan kortteja (jolloin odottelua tulee melko paljon) tai oman vuoron hahmottaminen on haasteellista, kannattaa käyttää vuorokorttia, jolloin lapsille konkretisoituu se, kenen vuoro on ja vuorokortin konkreettinen tuleminen lähemmäksi itseään kertoo, että oma vuoro on kohta tulossa. Vuorokortit voit tulostaa tästä.

Esittelen seuraavaksi kuvien kera vinkkivihkon tehtävätyyppejä ja pääset tulostamaan kuvissa näkyviä kuva-sanakortteja linkeistä.

Kuvassa näkyvän vinkkivihkon pääset tulostamaan tästä.

Kielten rikas maailma

Kielten rikas maailma

 

Havainnoimistehtävä korteilla

IMG_2393.JPG

Lapset saavat nostaa kortteja pussukasta ja etsitään yhdessä erityisesti ryhmätila-, eläin-, väriläiskä-, vaate- tai ruokasanastoon liittyviä asioita ryhmätilasta, lasten vaatetuksista jne. Esimerkiksi kun nostetaan värikortteja, etsitään vastaavaa väriä ryhmätilasta tai lasten vaatteista/kehosta. Hedelmiä tai kasviksia nostettaessa voidaan nimetä hedelmien nimien lisäksi niiden värit ja etsiä vastaavia värejä ryhmätilasta/lapsista tai etsiä vastaavat hedelmät kotileikin muovi- tai puuleluista, mikäli sellaisia on.

Väriläiskät ja taustataulun pääset tulostamaan tästä.

Aakkoskirjaimet sanasäkissä

Sanasäkkiin lisäsin softisympyröistä irtokirjaimet ja kirjoitin Opetushallituksen mallikirjainten mukaiset kirjaimet niin, että toisella puolella on iso alkukirjain ja toisella puolella pienaakkonen, jolloin voidaan harjoitella tunnistamaan molempia kirjaimen muotoja/kirjoitusasuja. Lisäsin myös Viitottu rakkaus-sivustolta löytyvät aakkoskortit, joita voidaan käyttää monella eri tavalla pelkän nostamisen, nimeämisen ja alkuperäisen muistipelitarkoituksen lisäksi tämän postauksen ideoiden avulla, jotka on koottu tulostettavaan muotoon tekemääni vinkkivihkoon.

Lajittelutehtävät

Ota kahdesta tai useammasta kategoriasta sopiva määrä sanoja nostettavaksi pussukkaan ja tulosta lajittelupohjiksi ”kuvalevyt” kustakin kategoriasta. Lapset saavat nostaa kortin, nimetä ja sanoa sen ääneen sekä lajitella kortin oikeaan kuvalevyyn.

 Lajittelutehtäväksi ”kuvalevyjen” sijaan voidaan ottaa esimerkiksi kaksi tai kolme laatikkoa, jotka on nimetty kategorioiden mukaan esim.yhdellä kategoriaan kuuluvalla kuvalla; vaatteet, ruokasanat, värit, eläimet jne.

Lotto-tehtävät

Tulosta kuva-sanakortteja kahdet kappaleet, mutta jätä toinen tulosteista ”kuvalevyksi”, josta esim.pussukasta nostamisen jälkeen etsitään samanlainen kuva-sanakortti ja kiinnitetään kuvalevyyn oikeaan kohtaan sinitarralla.

Pingo-tehtävät

Tulosta kuva-sanakortteja kahdet kappaleet, mutta jätä toinen tulosteista ”kuvalevyksi”. Leikkaa kuvalevystä valmiita pingopohjia esim.4-6 kuvan kokonaisuuksiksi ja pelatkaa pingoa yksilö-tai ryhmäkokoonpanoilla. Aikuinen tai onnettareksi valittu lapsi nostaa kortin kerrallaan taikurinhatusta, näyttää ja nimeää sen pelaajille, jotka puolestaan ympyröivät tussilla laminoiduista pingoalustoistaan kuulemansa ja näkemänsä kuva-sanakortin tai laittavat pelimerkin kuvan päälle. Huudetaan ”PINGO!” heti, kun pingoalustan kaikki kuvat on ympyröity. Tai jos pingopohjissa on esimerkiksi yhdeksän kuvaa, voidaan sopia, että ”PINGO!” huudetaan, kun saadaan ympyröityä kolme perättäistä kuvaa vaaka- tai pystysuoraan tai vinoittain.

Kuvassa näkyvät ryhmä-/opetustilaan liittyvät kuvat pääset tulostamaan tästä.

Hedelmä-ja marjakuvat pääset tulostamaan tästä.

Kasvisten kuvat pääset tulostamaan tästä.

Ruokasanastoa pääset tulostamaan lisää vielä tästä1 ja tästä2.

Verbikortit pääset tulostamaan tästä.

Kuvasuunnistus

Kuva-sanakortit kiinnitetään sinitarralla/teipillä joko kuvapuoli näkyville tai jännityksen lisäämiseksi kuvapuoli alaspäin ryhmätilaan, josta etsitään kortteja joko kartan avulla tai sanallisten vihjeiden avulla.

Kortit voidaan löytämisen ja nimeämisen jälkeen syöttää erilaisille syöttökuville (esim.muokkaamani sammakko-syöttökuva tai  esimerkiksi Roihusten kuvamateriaalissa mukana kulkeville koiralle, mummolle tai pyykkikoneelle, jos käytät Roihusia kielen opettelussa) tai lajitella löytämisen jälkeen kuvat eri kategorioiden mukaisiin laatikoihin esim.vaatteet-ruoat-värit.

IMG_2384.JPG

Sammakko-syöttökuvan pääset tulostamaan tästä.

Toimiva ja motivoiva idea on myös syöttää kuvakortteja tai konkreettisia esineitä jollekin pehmolelueläimelle esim.itse olen ostanut kuvassa näkyvän Leif-leijonan Ikeasta samoin kuin ruokakuppinsa. Aluksi kuva-sanakortit voidaan nostaa pussukasta, nimetä ääneen ja sen jälkeen etsiä vastaavat kuvat konkreettisina leluina kotileikistä ja syöttää ne pehmoeläimelle. Mukavan hellyttävää puuhaa ja oppimisen riemua tuottava tehtävä!

Kääntelytehtävät

Laita kortit taustapuoli ylöspäin maahan (kiinnitä sinitarralla maahan kiinni, jos tuntuu, että lasten on vaikea olla nostelematta kortteja muulloinkin kuin omalla vuorollaan). Käyttäkää vuorokorttikuvaa selkeyttämään lasten vuoroja.

Vinkkejä kääntelytehtäviin:

A)   Etsi pyydetty kortti: Katsotaan aluksi kortit läpi ja laitetaan sitten kuvapuoli alaspäin lattialle nostettavaksi, jolloin aikuinen tai lapsi saa keksiä, mikä kortti pitää saada nostettua eli tämä toimii muistipelin kaltaisena, mutta ei etsitä pareja, vaan yksittäisiä kortteja.

B)   Muistipeli: Tulosta kuva-sanakortteja kahdet kappaleet kutakin ja pelaa perinteisen muistipelin tapaan.

IMG_2366.JPG

Kärpäslätkä-leikki

Ota yhdestä tai useammasta kategoriasta kortteja 4-20 kappaletta, riippuen ikä-tai kielitaitotasosta. Käykää kortit läpi nimeämällä leikin aluksi. Aikuinen nimeää (ja käyttää tarvittaessa kuvatukena toisia kappaleita korteista) ja lapset yrittävät mahdollisimman nopeasti lätkäistä kärpäslätkällä korttia. Kortin saa nopein lätkäisijä. Vuorotellen lätkimällä, ilman kilpailua nopeudesta, peliin saa rauhaa ja miettimisaikaa myös sellaisille lapsille, jotka ovat tällaisessa pelissä hitaampia. Kannattaa käyttää molempia pelityylejä vaihdellen.

Kuvassa näkyvät eläinkortit olen leikannut Pikku Kakkosen kommunikaatiokorteista ja pääset tulostamaan ne tältä sivulta. Tulostin kaikki neljä kuvataulua, joissa oli eläimiä suomalaisista eläimistä eläintarhaeläimiin.

Kim-leikki

Laittakaa lattialle haluamastanne kategoriasta sopiva määrä kortteja, käykää läpi nimeämällä ja tutkimalla mahdollisuuksien mukaan korttien kuvista ominaisuuksia etsien samoja ominaisuuksia lapsista tai ympäröivästä tilasta esim.etsitään värejä.

Laittakaa kortit kuvapuoli ylöspäin lattialle. Aikuinen ottaa yhden korteista pois, kun lapset pitävät silmiään kiinni. Silmät aukaistuaan lapset yrittävät arvata mahdollisimman nopeasti, mikä korteista on otettu pois.

“Myrkkykortti”-leikki

Laittakaa lattialle haluamastanne kategoriasta sopiva määrä kortteja, käykää läpi nimeämällä ja tutkimalla mahdollisuuksien mukaan korttien kuvista ominaisuuksia etsien samoja ominaisuuksia lapsista tai ympäröivästä tilasta esim.etsitään värejä.

Laittakaa kortit kuvapuoli ylöspäin lattialle. Aikuinen tai yksi lapsista saa päättää, mikä korteista on ”myrkkykortti” ja osoittaa korttia sormella äänettömästi niin, ettei silmiään kiinni pitävä korttien kerääjä saa vihiä valitusta kortista. Korttien kerääjä poimii kortteja yksi kerrallaan niin pitkään, kunnes tulee poimineeksi ”myrkkykortin”.

Kirjoittamaan harjoitteleminen/kirjainten tutkiminen

IMG_2369.JPG

Käytä kuva-sanakortteja malleina kirjoittamaan opetteleville tai lapsille, jotka haluavat ”leikkikirjoittaa” sanoja. Kirjoittaminen on erityisen hauskaa irtokirjaimien esim.magneettikirjaimien avulla tai kirjoittamalla tabletille sormella kirjaimia siihen sopivalla sovelluksella/piirto-ohjelmalla tai  ihan vain perinteisesti kynällä paperille. Kuva-sanakorteista voidaan tutkia myös esim. alku-ja loppukirjaimia, laskea tavuja taputtamalla sanat käsillä tai rytmittämällä esim.marakassilla ja harjoittelemalla yksittäisten kirjainten äänteiden sanomista ääneen, äänteiden yhdistämistä ja lopulta yksinkertaisten tavujen lukemista.

Kuvassa näkyvät vaatekortit pääset tulostamaan tästä.


Ilmaisun monet muodot

Ilmaisun monet muodot

Adjektiivien ja vastakohtien opettelu

Liitin sanasäkkiini yhdeksi kategoriaksi netistä valmiina löytyviä vastakohtien harjoitteluun tehtyjä kuva-sanakortteja. Suurin osa vastakohdista kuului myös adjektiiveihin, joten otin materiaalista käyttöön kaikki ne kortit, jotka olivat sekä vastakohtia että adjektiiveja, jolloin samoilla korteilla voidaan harjoitella yksittäin joko adjektiiveja tai vastakohtia.

A)   Adjektiivien harjoittelu: Mitä konkreettisemmin ja lapsia osallistavammin adjektiiveja käsitellään, sitä paremmin ne jäävät lapsille mieleen ja oppiminen on samalla sekä hauskaa että motivoivaa! Adjektiivikorttien käyttäminen on luontevaa ja hauskaa esim.kuvasuunnistuksessa, kärpäslätkäleikeissä, pussukasta nosteluleikissä tai esim.piirrostehtävinä joko niin, että lapsi piirtää ohjeiden mukaan paperille adjektiivin mukaisia kuvia tai liittää valmiisiin väritys-/piirroskuviin adjektiivien mukaisia ominaisuuksia esim. täydennettävänä kuvana kuva koirista, joille piirretään ohjeiden mukaan kuvaan erilaisia ominaisuuksia, jotka ovat adjektiiveja esim.lyhyt häntä, pitkä häntä, pienet hampaat, suuret hampaat, iloinen ilme,surullinen ilme, pehmeä turkki, likainen koira, puhdas koira jne. Monet adjektiiveista ovat myös vastakohtapareja, joten niistä on myös luontevaa puhua tässäkin yhteydessä.

Kuvakorttien tueksi voidaan etsiä kuvia lehdistä, käyttää postikortteja tai tulostaa vaikkapa seuraava värityskuva, josta löytyy ainakin seuraavat adjektiivit, jotka väritetään kuvasta sitä mukaa kuin ne löydetään esim. ”Väritä kuvasta esine tai asia, joka on puhdas (koira)..pieni (pyyhekoukku/silmät/korvat)..suuri (kylpyamme)..märkä (vesi)..pehmeä (pyyhe)..iloinen/innostunut (lapset/aikuiset/koira), pilkullinen (äidin essu/koiran turkki), raidallinen (isän paita/tytön hame), pyöreä (kylpyammeen renkaat), kova (lattia) ja niin edelleen.

Värityskuva löytyy täältä: http://www.supercoloring.com/fi/varityskuvat/harry-likainen-koira-kylpyhuoneessa.

B)   Vastakohtien harjoittelu: Vastakohdat ovat aiheen tasolla hyvin abstrakti käsite lapsille, joten toistot, leikillisyys ja vastakohtien tunnistaminen/nimeäminen mahdollisimman konkreettisesti ovat avainasemassa niiden opettelua. Sanasäkin vastakohta-kortteja voidaan nostaa esim.pussukasta ja nimetä, ilmaista kehollisesti yksin tai yhdessä parin kanssa, piirtää/maalata paperille tai etsiä vastakohtapareja ympäröivästä tilasta/esineistä tai ihmisistä.

Etsikää ympäröivästä tilasta kuvakortteja vastaavia vastakohtia/vastakohtapareja vertailemalla ominaisuuksia lasten, erilaisten arkisten tarvikkeiden tai leikkivälineiden avulla esim.”pieni-suuri” voidaan havainnollistaa esim.pienellä muovieläimellä ja suurella pehmolelueläimellä. Tai ”lyhyt-pitkä” voidaan havainnollistaa vertaamalla lasten ja aikuisen pituuksia tai vertailemalla vaikkapa kynien pituuksia. ”Kevyt-painava” voidaan havainnollistaa esim.etsimällä arikisista esineistä lasten kanssa yhdessä mahdollisimman kevyt ja painava esine/lelu.

Kehollisesti voidaan havainnollistaa vastakohtia esim.”iloinen-surullinen” siten, että pareista toisella on iloinen ilme ja toisella surullinen; peilistä katsominen on tässä tehtävässä riemullista ja lapset näkevät molempien ilmeet yhtäaikaisesti, mikä helpottaa vastakohta-käsitteen ymmärtämistä vertailun kautta. Liikunnassa voidaan esim.harjoitella hyppimään lyhyitä ja pitkiä hyppyjä tai seisomaan-istumaan jne.

 Vastakohtia on kiva piirtää pitäen mallina vastakohtakortteja piirtämällä kortissa olevan kuvan ja etsimällä sille vastakohtakortin ja piirtämällä vastakohdat paperille vierekkäin. Ilman vastakohtakortteja voidaan piirtää erilaisten tehtävänantojen mukaan esim.”Piirrä paperille iso kissa…Piirrä paperille pieni kissa...Iso ja pieni ovat toistensa vastakohtia. Keksitkö muita vastakohtia? Piirrä.” Kynätyöskentelyssä paperille on esim. piirretty kahdet kasvot ja kasvoihin pyydetään piirtämään surullinen ilme ja pyydetään miettimään vastakohtaa tai pyydetään suoraan piirtämään surullinen ja iloinen ilme ja niin edelleen.


Tutkin ja toimin ympäristössäni

Tutkin ja toimin ympäristössäni

Lukumäärien harjoittelu

IMG_2372.JPG

Lukumäärien harjoitteluun olen liittänyt sanasäkkiin netistä löytyvät ”satakalat”. Satakalat pääset tulostaan Lasten keskuksen sivuilta tästä. Satakaloja olen nähnyt käytettävän aktiivisesti eskareissa mm.eskaripäivien laskemiseen, kun tapana on ollut viettää satajuhlaa 100.eskaripäivän johdoksi. Kalat toimivat konkreettisesti päivien laskemisessa siten, että kaloja lisätään yksi päivässä seinällä olevaan akvaarioon ja kalojen muodostaessa 10 kalan parvia, ne korvataan 10-kaloilla ja lopulta, kun akvaariossa on kymmenen 10-kalaa, korvataan ne yhdellä 100-kalalla.

Satakaloilla pystytään päivien laskemisen ohessa harjoittelemaan kymmenylitystä, kymmenittäin laskemista ja lopulta lukukäsitteen 100 hahmottumista. (lisää aiheesta esim.Matikasta moneksi-teoksessa).

 Muutamia ideoita satakalojen käyttöön:

A)   Aikuinen tai lapsi tekee mallin, millainen kalaparvi akvaariotaustaan tai lattialle pitää tehdä ja toinen lapsista tekee samanlaisen parven kaloista.

 B)   Heitetään noppaa ja kerätään kaloja noppaluvun verran itselle. Voittaja on se, kuka on saanut kerättyä eniten kaloja. Kalat voidaan laskea ja lajitella myös värien mukaan, jolloin voittajan etsimisen sijaan keskitytään siihen, kuinka monta ja minkä väristä kalaa kukin on saanut.

 C)   Lapset nostavat eri värisiä kaloja pussukasta ja käyvät kiinnittämässä sinitarralla ryhmätilassa samanväriseen esineeseen kalan. Lopuksi, kun kaikki kalat on kiinnitetty ympäri ryhmätilaa, ne etsitään yhdessä ja voidaan syöttää löydettyä esim.sammakolle, koiralle tai muulle vastaavalle syöttökuvalle.

IMG_2378.JPG

 D)   Kymmenjärjestelmää voidaan harjoitella esim.siten, että otetaan kaloja lapsen ikä-ja taitotason mukaisesti joko välillä 1-20 tai suurempia lukuja. Kaloja aletaan niputtaa kymmenen parviin ja tarkastellaan, kuinka monta kymmenen kalan parvea saadaan ja montako yksittäistä kalaa jää yli. Tehtävää varten voi olla paperilappu, joka on jaettu kahtia viivalla ja jonka yläreunassa on kirjaimet K (kymmenet) ja Y (ykköset). Merkitään laminoidulle kortille pyyhittävällä tussilla numeromerkit tai käytetään esim.pieniä esineitä niin, että merkitään K kohdalle, kuinka monta kymmenen kalan parvea saatiin ja Y kohdalle, kuinka monta yksittäistä kalaa saatiin. Luetaan paperista sormella oikeita kohtia osoittaen ääneen esim. ”Kaksi kymmentä ja kaksi ykköstä eli kaksikymmentäkaksi.”

Voit tulostaa tekemäni “kymmenet-ykköset” - kortin myös tästä. 

 E)   Lukujonoja voidaan harjoitella esim.siten, että laitatte kaloja peräkkäin 1-10, 1-20 tai enemmän. Laskekaa kaloja ääneen sormella kalaa koskien 1-10 ja taaksepäin 10-1 jne. Ottakaa lukujonon alusta kaloja vaikka viisi pois ja lähtekää laskemaan luvusta viisi eteenpäin lukuun 20 ja taaksepäin lukuun 5. Aikuinen voi myös peittää kädellä jonkun luvun lukujonosta, jolloin lapsi laskiessaan kertoo, mikä lukukala käden alle jäi. Tarvittaessa kalojen pintaan voi piirtää pyyhittävällä tussilla numeromerkit, jolloin laskemista ja käden alle jäänyttä lukukalaa on helpompi hahmottaa.

F)    Luvun käsitettä lukumäärän ja numeromerkin avulla voidaan harjoitella siten, että heitetään numeronoppaa ja otetaan kaloja nopan mukaisesti tai nostetaan kortteja, joissa on sovitut luvut numeromerkeillä kirjoitettuna ja kerätään kaloja numeromerkin verran.

G)   Lukusanan (esim.neljä)  ja lukumäärän (. . . . ) yhteyttä voidaan vahvistaa esim.pyytämällä ottamaan kaloja käteen/purkkiin/taustatauluun tietyn verran sanoen luvun ääneen tehtävänannossa, jolloin lapset eivät näe konkreettisesti numeromerkkiä tai lukumääräkorttia,jossa olisi pisteinä tai muilla merkeillä ilmaistu lukumäärä vaan harjoittelevat hahmottamaan lukumäärää kuullun lukusanan perusteella.

Nopan käyttö kuva-sanakorttien kanssa

Heittäkää noppaa, laskekaa pisteet ääneen ja ottakaa valittuja kuva-sanakortteja pussukasta tai lattialle kuvapuoli alaspäin käännettynä nopan osoittama lukumäärä. Itse käytän isoja, pehmeitä noppia (auton karvanopiksi tarkoitettuja J ) , jolloin isonkin ryhmän kanssa toimiessa kaikilla on mahdollisuus nähdä ja opetella hahmottamaan noppalukuja eli lukumääriä. Tehkää kuva-sanakorttien nostamisen jälkeen korttien kanssa jotain tähän vinkkivihkoseen kootuista ideoista.


Kasvan, liikun ja kehityn

Kasvan, liikun ja kehityn

Liikunnallisesti kuva-sanakortteja voidaan käyttää myös monipuolisesti esim.siten, että opeteltavan teeman mukaisia kuva-sanakortteja on kiinnitetty ympäri liikuntatilaa tai ulkotiloja ja kortin saaminen edellyttää esim.kiipeämistä, konttaamista, ryömimistä (kuvakortti on esimerkiksi matalan pöydän alapuolelle tai kankaisen tunnelin kattoon kiinnitetty, jonne pääsee vain ryömimällä), hyppimistä (esim.kortti on juuri sen verran korkealla, että siihen ei ylety kuin hyppäämällä) ja niin edelleen.

Kuvista voidaan myös tehdä kuva-pelirata, jolloin kuvat muodostavat pelialustan ja esimerkiksi noppaa heittämällä selviää hyppyjen lukumäärä lattaialla olevalta kuvakortilta toiselle ja voidaan sopia, että yli hypittävien kuvakorttien nimet sanotaan ääneen. Lattialla ollessaan laminoidut kuvakortit voivat olla liukkaita tossuilla hypittäväksi, joten tähän tehtävään suosittelen paljaita varpaita turvallisuuden takaamiseksi tai kuva-kortin kiinnittämistä teipillä muotopalaan, jossa on jarrutausta.

Oppimisen riemua ja leikkimielisyyttä sanasäkki-tehtävien parissa! :)IMG_0248+%281%29.jpg

Konkretiaa.

Idea toimintapussukasta

IMG_2262.JPG

Olet varmaan miettinyt jo paljon alkavaa toimikautta lasten ja oppilaiden kanssa. Ehkä etsit kuumeisesti vinkkejä helppoihin ryhmäytymisleikkeihin tai pieniin “alkujumppiin” toimintatuokion tai oppitunnin aluksi tai loppurentoutukseen toiminnan päätteeksi. Kokosin netistä ja omasta ideakopasta käyttöösi 24:n kortin nipun yksinkertaisia pien-tai kokoryhmän kanssa tehtäviä “alkulämmittelyjä, välipalatehtäviä tai loppurentoutuksia”, jotka tukevat ryhmäytymistä ja virittävät vuorollaan eri aisteja monipuolisesti - eivätkä tarvikkeet ole mahdottomia valmistaa tai löytää valmiina ja jotkut leikit tehdään kokonaan ilman tarvikkeita. Korttinipun lisäksi keräsin ko.tehtävään sopivia yksinkertaisia välineitä, joiden avulla vahvistetaan positiivisia vuorovaikutuskokemuksia lasten ja aikuisten sekä lasten ja lasten välillä. Kerää sinulle sopivimmat ideat ja tyhjennä toimintapussukkaasi oma ideakoppasi ja ota pussukka aktiiviseen käyttöön!

Palasin juuri äitiyslomalta töihin kiertäväksi kieli-ja kulttuuriopeksi varhaiskasvatukseen ja idea helposti mukana kuljetettavasta toimintapussukasta heräsi, kun mietin, miten saisin toimintatuokioiden aluksi ja lopuksi aiemmissa lapsiryhmissäni käyttämiäni tarvikkeita tai ideoita kulkemaan matkassani lapsiryhmästä toiseen sen lisäksi, että täytyy saada kuljetettua myös varsinaiset toimintatuokioiden aikana käytettävät materiaalit. Kerron muutamalla sanalla pussukasta olevista tavaroista kuvien kera ja olen ajatellut vaihdella tavaroita toimintapussukan sisällä kauden edetessä, jotta sama harjoitus/leikki ei käy tylsäksi, vaan toimii motivaattorina ja mukavana osana tuokiota tai siirtymähetken ajanvietteenä.

IMG_2263.JPG

Kuvassa näkyy tulostettavissa oleva korttinippu ryhmäytymistä tukevista leikeistä, jotka sopivat hyvin niin aluksi, lopuksi kuin “välipalaksi” toiminnan lomassa. Korttinipusta löytyy käyttämäni sivustot, joilta olen koonnut suurimman osan korteista.

Tein pixabaysta löytämistäni superhahmo-kuvista nimikyltit, koska tulen tapaaman kiertävässä työssäni paljon lapsia ja haluan puhutella lapsia pienryhmissäni nimillä ennen kuin muistan niitä ulkoa.. ;) Permanenttitussilla nimi pysyy laminoidussa kuvassa eikä tahri lasten vaatteita, mutta lähtee pois esimerkiksi tipalla käsidesiä tai nihkeällä taikasienellä pyyhkien.

Pikkuruiset puput on tarkoitettu perinteiseen “pikku-ukko”-leikkiin nyrkin sisään suljettavaksi joko aikuisen johdolla leikittäväksi tai lasten keskinäiseen leikkiin.

Tästä voit tulostaa tästä kortit nippuusi.

Tästä voit tulostaa superhahmot nimikyltteihin.

IMG_2264.JPG

Kuljetan laulu-ja lorukortteja toimintapussukassa mukana, koska kokemuksen mukaan lauluilla ja loruilla saa rauhoitettua monta odottelu-tai siirtymähetkeä ja toimivat mukavina aloituksina tai lopetuksina varsinaisille toimintatuokioille myöskin. :) Laululeikeissä lapsi saa purkaa energiaansa ja jaksaa keskittyä paremmin istumaan tai työskentelemään pöydän ääreen ja keskittymisen herpaantuessa lapset voivat tarvita välitekemisiksi myös aktiivisia lauluja tai loruja.

Energian purkamiseen, keskittymisharjoitukseksi ja alkumotivoinniksi kierittelin mini-vanteita piipunrasseista, joiden läpi lapset saavat heitellä värikkäitä pompomeja joko itse vanteesta pitäen, kaverin tai aikuisen pitäessä vannetta eri korkeudella. Pompomeja on kiva heittää eri asennoista vanteiden läpi silmät auki tai kiinni.

Viitottu rakkaus-sivuston Marilta löytyi jälleen loistava materiaali heti käyttöön; kuvin tuettu Kapteeni käskee-leikkikuva. Ostin saippuakuplia leikkiä varten, jonka olin koonnut korttinippuunkin eli lasten pitää poksautella kuplia sovituilla vartalonosilla aikuisen puhaltaessa kuplia..Ei muuta kuin pitämään hauskaa!

IMG_2266.JPG

Vuorovaikutusleikkikerhon teemaan kuuluu pipirasvan käyttö alkuleikkinä ja se oli yksi ihanimmista hetkistä koko kerhoa, kun lapset etsivät urakalla pipejä, joihin aikuinen ja välillä kerhokaveritkin laittoivat rasvaa ja pipeihin puhallettiin yhdessä. Lapset tuntuivat odottavan pipien hoivaushetkeä todella paljon. Olen hyödyntänyt pienryhmissä pipirasvan käyttöä muulloinkin kuin vain vuorovaikutusleikkikerhoa pitäessäni ja lapset ovat pitäneet tästä kovasti. Tulostin Viitottu rakkaus-sivustolta kuvatueksi kuvassa näkyvän “Minua sattuu”-kuvan, jota voi tarvittaessa käyttää apuna pipien etsimisessä ja nimeämisessä sekä arjessa muuten, kun jotain sattuu tai lapsi sairastuu kesken päivän. Pipirasvaan tulostin lääkärisammakon kuvan pixabaysta.

Pikku-peilit ovat loistavia alkuleikkivälineitä tuokioille tai yhteiseen piiriin, kun jutellaan, mitä lapsille kuuluu ja millä mielellä he ovat sillä hetkellä tai kun dramatisoidaan erilaisia tunteita/tilanteita yhdessä. Maalasin Sinellistä löytyvät pikku-peilit ja liimasin toiseen muutaman tunnetilasta kertovan tarran, jolloin lapsi voi esimerkiksi kertoa omasta tunnetilastaan peilin avulla tai matkimalla suujumpan tapaan ilmeitä, joita tarroissa on. Vuorovaikutusleikkikerhossa peiliä on käytetty alkuleikissä siten, että aikuinen on kurkistuttanut lasta katsomaan peiliin samalla, kun hän on sanonut jokaisesta lapsesta ääneen jonkin kauniin kasvojen piirteen tai henkisen ominaisuuden esim.”Kenen kauniit silmät peilistä kurkkaavat..?”

IMG_2267.JPG

Hienomotoriseksi pikkutehtäväksi sopii hyvin huovasta leikatut vaatekappaleet, joita lapset saavat vuorotellen tulla laittamaan pyykkinarulle kuivumaan pikkuruisilla pyykkipojilla. Alunperin olen saanut idean tähän Pinterestistä. Vaatteiden avulla voidaan harjoitella esim.lukumääriä ja värejä sekä vaatekappaleiden nimiä.

Suujumppana ja keskittymisharjoituksena toimii höyhenten puhaltaminen pillillä esimerkiksi maalarinteipillä maahan tehtyä rataa pitkin tai höyhen pitäminen ilmassa pillillä puhaltamalla.

IMG_2269.JPG

Maalasin puiset mini-sienet tunnetuimmilla väreillä perinteistä sienileikkiä ja värien nimeämistä varten. Sieniä voi yhtä hyvin käyttää myös Kim-leikkiin, jossa yksi esine otetaan pois lasten pitäessä silmiä kiinni ja kadonnutta esinettä (sienen väriä) yritetään arvata yhdessä.

Sieniä voi käyttää myös lukumäärien ja lukukäsitteiden 1-12 harjoitteluun laskemalla sieniä ääneen 1-12 tai takaperin 12-1, harjoittelemalla vähennyslaskuja esimerkiksi poimimalla tietyn määrän sieniä pois maasta koriin tai yhteenlaskuja laskemalla lapsille jaettuja sieniä esim.”Kuinka monta sientä Liinalla ja Aatoksella on yhteensä?”. Sienien avulla voi harjoitella myös eri paikankäsitteitä esim. vieressä, edessä, takana jne.

IMG_2271.JPG

Loppurentousta varten niin jumppatuokion kuin muun toimintatuokion päätteksi leikkasin erilaisia lumihiutaleita tyllistä, joita voi sitten tiputella maassa makaavien lasten kasvoille tai mahan päälle. Varasin kolme pienikokoista pensseliä sivelemistä varten (joko lapset sivelevät toisiaan tai aikuinen lapsia).

IMG_2272.JPG

Laminoin kaksipuolisista kuviokartongeista istumapaikkoja pieniryhmiä varten, jos muotopaloja tai istuintyynyjä ei ole saatavilla nopeasti käyttöön. Kuviokartongeissa on kaksi eri kuvoista puolta, joten lapsi voi halutessaan itse päättää, kumman kuvion päällä istuu.. ;) Itse tykkään, että lapsilla on lattialla istuessaan jonkinlaiset istumapaikat, koska se auttaa hahmottamaan, missä menee omat fyysiset rajat, kun istutaan lähekkäin toisia ja rauhoittaa parhaimmillaan lasta.

Hauskoja ja motivoivia hetkiä lasten opettamisessa ja kasvattamisessa!

Askarteluosion materiaalit:

Kaupallisessa yhteistyössä Sinelli Oy ja Creativ Company.

Sinelli palvelee yksityishenkilöitä www.sinelli.fi ja Creativ Company laitoksia ja yrityksiä www.cchobby.fi .IMG_0248+%281%29.jpg

Konkretiaa.

Oppimisen arviointiin superkiviä

Oppimisen arviointiin superkiviä

IMG_1781.JPG

Oletko ajatellut,miten voisit osallistaa lasta oppimisen ja henkilökohtaiseen varhaiskasvatussuunnitelmaan tai lapsen esiopetussuunnitelmaan kirjattujen lyhyen ja pitkän aikavälin oppimistavoitteiden arvioimisessa? Alakouluun tätä ideaa voi myös soveltaa erilaisten oppimistavoitteiden seuraamiseen esim.lukemaan- tai kirjoittamaan oppimisessa, motoristen taitojen jne.oppimisessa.

En lähesty aihetta enemmän tai vähemmän mahtipontisesti kuin nimeämällä yksilölliset oppimistavoitteet ”supertaitojen opetteluksi”, jotka opittuaan lapsi saa “superkiven” ikiomaan superhahmo-purkkiin. Varhaisten vuosien aikana opitaan paljon yksittäisiä taitoja, jotka toimivat portaina aina uusien taitojen oppimiselle tai oppimatta jäätyään ovat esteenä seuraavalle kehityksen portaalle siirtymisessä. Tämän vuoksi näen jokaisen aikuisen näkökulmasta joskus pieneltäkin vaikuttavan, taidon merkityksen ja haluan iloita näistä ”supertaitojen” oppimisesta yhdessä oppijan eli lapsen sekä vanhempiensa kanssa. Oppimisen tekeminen näkyväksi helpottaa lasta ymmärtämään ja sanallistamaan opittuja asioita ja tarjoaa myös vanhemmille mahdollisuuden nähdä opittuja asioita konkreettisesti muulloinkin kuin erillisissä varhaiskasvatuskeskusteluissa. Toimintakauden aikana on mukava seurata yhdessä lapsen ja vanhempiensa kanssa superkiviä tutkimalla, mitä taitoja lapsi on oppinut - keskustelu lapsen kasvusta, kehityksestä sekä oppimistavoitteiden seuraaminen ja arviointi pysyy ajan tasalla ja jatkuvana, johon mm. Varhaiskasvatussuunnitelman perusteetkin meitä velvoittaa. Jos tuntuu, että jollekin lapselle on kertynyt vähän tuntuisesti superkiviä, on hyvä tarkistaa, onko oppimistavoitteiksi tullut kirjattua liian paljon vain pitkän aikavälin tavoitteita eikä lisäksi lyhyen aikavälin tavoitteita eli että oppimisen pitkän aikavälin tavoitteet on pilkottu tarkoituksen mukaisesti pienempiin osiin lyhyen aikavälin tavoitteiksi.

Useasti myös varhaiskasvatussuunnitelmakeskusteluun otetaan lapsi mukaan pieneksi hetkeksi juurikin arviontityyppisessä kohdassa ja tarjoamani idea toimisi myös siinä tilanteessa loistavasti niin, että superkiviä voitaisiin käydä yhdessä läpi lapsen ja vanhempiensa kanssa tutkimalla yhdessä, mitä on opittu. Superkivien avulla lapsen on helpompi hahmottaa arvioitavia asioita ja kertoa itse opituista asioista.

Askarteluosion materiaalit:

Kaupallisessa yhteistyössä Sinelli Oy ja Creativ Company.

Sinelli palvelee yksityishenkilöitä www.sinelli.fi ja Creativ Company laitoksia ja yrityksiä www.cchobby.fi .


Ilmaisun monet muodot

Ilmaisun monet muodot

Näin askartelet oppimisen arviointiin superkivet:

Tarvikkeet: luonnonkiviä, koristefoliota, pensseli, sakset, liimalakkaa , sinistä akryylimaalia, superhahmot-tuloste, oppimisen superkivet-tuloste, pilttipurkkeja, tussit, valkoisia paperisuikaleita, kuminauhalenkkejä, kirkasta pakkausteippiä ja puukirstu.

Tästä voit tulostaa superhahmot.

Tästä voi tulostaa oppimisen superkivet-koosteen.

Aarrearkun tuunaaminen:

1. Maalaa pensselillä ja sinisellä akryylimaalilla aarrearkun kansi.

2.Anna kuivua. Leikkaa koristefoliosta haluamasi levyiset kaistaleet aarrearkun ylä-ja alareunaan tai tee muita kuvioita. Laita ohut kerros liimalakkaa niihin kohtiin, mihin haluat kiinnittää koristefolion ja paina foliokuviot kevyesti kiinni liimalakattuun kohtaan.

3.Viimeistele aarrearkku levittämällä liimalakkaa maalattujen kohtien päälle, jolloin saat kestävän ja hieman kiiltävän pinnan maalattuihin kohtiin.

Superkivien tekeminen:

1.Etsi luonnosta pilttipurkkiin sopivan kokoisia kiviä yhdessä lasten kanssa. Syksyllä kannattaa kerätä talven varalle talteen kiviä, jotta niitä on varastossa ja helppo löytää käyttöön aina kun on tarvetta askarrella opitusta asiasta uusi superkivi lapsen kanssa purkkiin. :)

2.Maalaa superkivi sillä värillä, mihin oppimisen alueeseen opittu taito tai asia kuuluu. Oppimisen alueet ja värikoodatut kivet löydät “oppimisen superkiviä”-koosteesta, jonka saa tulostettua tarvikeluettelon alapuolelta käyttöösi.

3.Levitä kuivuneen maalipinnnan päälle superkiveen haluamasi muotoisia paloja koristefoliosta siten, että sivelet pensselillä ohuen kerroksen liimalakkaa ja painat kuviot kevyesti kiinni liimalakan päälle.

4.Kirjoita opittu taito tai asia samanvärisellä tussilla kuin superkivi on ohuelle paperiliuskalle ja kiinnitä se superkiveen kiinni kuminauhalenkillä. Käykää lapsen kanssa läpi keskustelemalla opittu taito, josta superkivi on merkkinä ja anna lapsen laittaa superkivi lapsen ikiomaan superhahmolla varustettuun pilttipurkkiin. Toimintakauden aikana on mukava seurata yhdessä lapsen ja vanhempiensa kanssa, mitä taitoja lapsi on oppinut - keskustelu ja oppimistavoitteiden seuraaminen ja arviointi pysyy ajan tasalla ja jatkuvana.

Superhahmo-pilttipurkit superkiville:

1.Tulosta superhahmot tarvikeluettelon alapuolelta käyttöösi ja leikkaa yhdessä lapsen kanssa tai anna lapsen itse leikata superhahmo.

2.Kiinnitä superhahmo kirkkaalla pakkausteipillä pilttipurkin kylkeen kiinni.

3.Kiinnitä dymotekstillä nimi tai kirjoita tussilla valkoiseen paperiliuskaan nimi ja kiinnitä se pakkausteipillä pilttipurkin yläreunaan. Laita purkit näkyvälle paikalla, jotta opituista taidoista tai asioista kerätyistä superkivistä voidaan riemuita usein yhdessä arjen keskellä!IMG_0248+%281%29.jpg

Konkretiaa.

Laulu-ja lorukorttipussukat

IMG_1707.JPG

Askarteluosion materiaalit:

Kaupallisessa yhteistyössä Sinelli Oy ja Creativ Company.

Sinelli palvelee yksityishenkilöitä www.sinelli.fi ja Creativ Company laitoksia ja yrityksiä www.cchobby.fi .

Ilmaisun monet muodot

Ilmaisun monet muodot

Oletko aikeissa päivittää laulu-tai lorukorttipussia tulevalle toimintakaudelle tai antaa syntymäpäivälahjaksi lapselle ikätason mukaista, omalla kuvalla ja omistustekstillä varustettua laulu-tai lorukorttipussia tai pussukkaa erilaisten pikku aarteiden, lelujen, pikkulegojen tai hiustenlaittovälineiden säilyttämiseen?

Sopivan kokoiset pussukat laulu- ja lorukorteilleni löysin Sinellin hedelmäpusseiksi tarkoitetuista kankaisista pusseista. Toki hedelmäpussien koristelu varsinaiseen käyttöön hedelmäpusseiksi on myös loistava ja toimiva idea,mutta itse kikkailin niistä laulu-ja lorukorttipussukat,koska käytössäni olleet pussukat tuntuivat jo liian nuhjuisilta.


Kuvansiirtopaperille saat tulostettua tavallisella tulostimella esimerkiksi lapsen tekemän piirroksen (skannaa tavallinen paperipiirros sähköiseen muotoon tai piirrätä kuva sähköisesti jollakin piirto-ohjelmalla) valokuvan tai siirtää netistä poimimasi kuvan lorupussia koristamaan. Kuvan siirtäminen siirtoarkilla kankaaseen on erittäin helppo ja nopea askartelu lasten kanssa tehtäväksi ja yksinkertainen lahjaidea myös kaverisynttärilahjaksi. Pussukat ovat mielestäni juuri sopivan kokoisia korteille,koska ainakin itse olen tykännyt siitä, että laulut ja lorut seuraavat opetuksessa meneillään olevaa vuodenaikaa tai teemaa,jolloin korttipussista ei tule huteja esim.joululaulukortti kesällä - ”Ei lauleta tätä,koska tämä on joululaulu, nostappa uusi kortti..”. Teemaan kuulumattomia kortteja olen säilyttänyt kannellisissa muovirasioissa odottamassa siirtymistä loru-ja laulupusseihin omana aikanaan. !


Kuvassa näkyvät laulu-ja lorukortit olen tulostanut blogini eri postauksista. Laulu-ja lorukorttien käyttöön ottaminen on nopeaa: voit pienentää tulostimella haluamasi kokoiseksi,taitat kortin kahtia ja sipaiset väliin liimaa,jolloin kaksipuoleinen kortti on jo valmis käyttöön. Suosittelen laminointia tai kontaktimuovilla päällystämista,jolloin saat korteista kestävämmät,mutta ”leikkaa-liimaa-laminointi” taitaa olla jo ihan automaationa kasvatus-ja opetusalalla työskentelevillä.

Blogipostauksista löydät myös Papunetin kuvatyökalulla tekemäni kuvatuet kaikkiin laulu-ja lorukortteihin,jolloin uusien lorujen ja laulujen opetteleminen on helpompaa ja suomenkielen oppimista tukevaa erityisesti eri kieli-ja kulttuuritaustaisten lasten tai pienten lasten opettamisessa. Kivoja hetkiä uusien laulu-ja lorukorttipussukoiden askartelemisessa ja korttien tulostamisessa käyttöön.

IMG_2101.jpg

Laulu-ja lorukorttipussukat valmiiksi näillä ohjeilla:

Tarvikkeet: väritulostin, siirtoarkki,sakset,silitysrauta ja -lauta, haluamasi kuva (esim.valokuva,piirros tai kuva netistä) ja kankainen hedelmäpussi.

1.Käännä haluamasi kuva tai teksti peilikuvaksi ennen tulostamista siirtoarkille. Itse poimin käyttämäni kuvat pixabay.com-kuvapalvelusta ja lisäsin vain tekstin kuvan päälle. Tulostin tavalliselle paperille varmuuden vuoksi testiversion, jotta varmistuin, että kuvat ovat varmasti peilikuvana.
2.Tulosta haluamasi kuva tulostimella siirtoarkille ja leikkaa haluttuun muotoon.
3.Käännä kuvapuoli kankaaseen päin ja silitä kuvaa kevyesti painaen noin minuutin ajan. Anna jäähtyä ennen taustapaperin irroittamista.
4.Irrota paperi ja kuva on valmis. Täytä pussukat valmiilla loru-ja laulukorteilla - iloa työhösi!IMG_0248+%281%29.jpg

Konkretiaa.

Hauska ja pedagoginen kalapeli

Perinteinen kalapeli muuntautuu tänä kesänä mm.muistipeliksi ja ensipeliksi värien opetteluun pienille lapsille, suomenkieltä opettelevalle tai kielisuihkutukseen värien opettelemiseksi vierailla kielillä! Kalapeliin tuodaan lisähaastetta onkimalla eri asennoista kaloja; silmät kiinni, kyykyssä tai selän takaa ja lisäksi lapsi pääsee treenaamaan lukumääriä 1-20 kalasaaliiden avulla. Valmiista kuvista saat askarreltua nopeasti lapsen kanssa kesään sopivan kalapelin mukaan lomamatkalle ja koko perhe pääsee ottamaan mittaa toisistaan tämän pelin parissa.

Kalanruoto-askartelun voi puolestaan jemmata askarteluksi sadepäivien varalle tai pikku tekemiseksi mökille tai lomamatkalle, koska taulun askarteluun tarvitsee vain muutamia tarvikkeita ja on vähäsotkuinen askartelu myöskin.

Hyvää juhannusta ja aurinkoista loman jatkoa kaikille!!!

IMG_1819.JPG

Askarteluosion materiaalit:

Kaupallisessa yhteistyössä Sinelli Oy ja Creativ Company.

Sinelli palvelee yksityishenkilöitä www.sinelli.fi ja Creativ Company laitoksia ja yrityksiä www.cchobby.fi .


Ilmaisun monet muodot

Ilmaisun monet muodot

Näin askartelet kalapelin:

Tarvikkeet: kuviokartonkia 2 arkkkia, sakset, paperiliimaa, tussi, liikkuvia silmiä, magneetteja 20 kpl, lankaa, puukeppejä 4 kpl, kirkasta teippiä, kala-tuloste, mato-tuloste, pyöreitä metalliprikkoja onkiin 4 kpl, kontaktoi tai laminoi kalat ja madot.

Tästä voit tulostaa kalat muistipeliin.

Tästä voit tulostaa madot muistipeliin.

1.Tulosta kaloja kaksi arkkia, jolloin saat kutakin kalaa kaksi kappaletta ja tulosta onkien lukumäärän mukaan matoja.

2.Leikaa kalat irti ja piirrä yhden kalan avulla kartongista malli, jolla voit piirtää 20 kalaa muistipelin etupuoliksi.

3.Laminoi tai päällystä kontaktimuovilla kalat, jotta ne kestävät käytössä pitkään.

4.Liimaa magneetit paperiliimalla kuviokartonkiin kiinni ja laita teipin palat ristiin magneetin päälle, jotta magneetti ei irtoa käytössä.

5.Aseta kuviokartongista tehty kala ja värikäs kala “nurjat” puolet vastakkain ja sulje teipillä reunoista useasta kohtaa kalat kiinni toisiinsa.

6.Teippaa liikkuvat silmät kaloille ristikkäisillä teipeillä kuviokartonkipuolelle, jotta silmät eivät irtoa käytössä ja jolloin kalapelin uskaltaa antaa aivan pienillekin lapsille käyttöön.

7.Leikkaa sopivan mittainen pätkä kestävää lankaa ongen siimaksi ja sido se kiinni metalliseen prikkaan. Teippaa kastemato ohuilla teipin palasilla kiinni metalliprikkaan.

8.Kiinnitä langan toinen pää kiinni puukeppiin useilla solmuilla kiertäen lankaa puukepin ympäri solmujen tekemisen välissä, jolloin saat narun pysymään paremmin kiinni leikkimisen melskeissä. Teippaa muutama kierros teippiä solmukohdan päälle narun pysymisen varmistamiseksi. Ei muuta kuin pelaamaan!

Käyttövinkkejä kalapeliin:

1. Muistipeli: Ongintaan vuorotellen kaksi kalaa ja yritetään löytää samanväriset kalat.Jos saat ongittua parin, saat ylimääräisen vuoron. Peli jatkuu, kunnes kaikki kalat on ongittu. Lasketaan parit ja otetaan peli uusiksi!

2. Nimeämis-ja parin etsimispeli: Ongitaan kaloja yksi kerrallaan ja nimetään kalan väri ääneen joko suomeksi tai opetellaan värejä vierailla kielillä. Pareja voidaan etsiä joko lopuksi, kun kaikki kalat on ongittu ja käännetty väripuoli ylöspäin tai onkia pari kerrallaan ja nimetä väri ääneen samalla.

3. Lukumääräpeli: Ongitaan esimerkiksi nopan osoittama määrä tai aikuisen tai lapsen keksimä määrä kaloja ja tarkastellaan lukumäärää laskemalla kalat konkreettisesti ääneen onginnan yhteydessä. Voidaan myös vertailla kalasaaliita, kumpi pelaajista sai enemmän tai vähemmän ja kuinka monta enemmän tai vähemmän kaloja kukin onkija sai. Aikuinen voi myös onkia keksimänsä määrän kaloja ja pyytää lasta onkimaan tietyn lukumäärän verran enemmän tai vähemmän tai saman verran kaloja. Tarkistetaan ja lasketaan kalojen lukumääriä yhdessä ääneen.

4.Kalakilpailu: Ongitaan niin nopeasti kaloja yksi kerrallaan kuin vain ehditään ja lasketaan lopuksi, minkä verran kukin sai kaloja. Tai sovitaan ajaksi esim. 10 s, 15 s, 20 s tai minuutti ja lasketaan, kuinka monta kalaa kukin kerkesi saada saaliikseen.

Haaste: Onkikaa silmät kiinni kaloja vuorotellen esimerkiksi minuutin ajan ja laskekaa, kuinka monta kalaa kukin sai.

5.Kalastusta eri asennoista: Kokeilkaa onkia eri asennoista kaloja esim. selkä peliä vasten niin, että vartalo pysyy paikoillaan ja yritätte käsillä onkea selän taakse viemällä saamaan saalista, jos kaipaatte lisähaastetta! Tai onkikaa kaloja kyykkyasennossa, jolloin polvet ovat 90 asteen kulmassa..erilaista haastetta ja lihasten aktivointia samalla kertaa. Keksikää yhdessä lisää asentoja, joista kaloja yritetään onkia ja mitatkaa aikaa, jolloin peliin tulee lisää säpinää!

Kalanruoto-askartelu

Tarvikkeet: valkoinen softislevy, musta kartonki, neljä vanupuikkoa, liikkuva silmä, paperiliimaa ja sakset.

1.Taita softislevyn alareunaa n.3 cm paksuisesti ja piirrä lapselle malliksi tai leikkaa itse silmämääräisesti kalanruoto peilikuvatyyliin.

2.Taittele neljä vanupuikkoa siten, että ne ovat kaikki hieman eri verran taivutettuja.

3.Liimaa kalanruoto kiinni mustaan taustakartonkiin. Liimaa taitetut vanupuikot kalanruotoon kiinni siten, että vähiten taivutettu puikko on lähinnä päätä ja eniten taivutettu puikko lähinnä pyrstöä.

4.Liimaa kalanruotoon lopuksi liikkuva silmä. Kirjoita valkoisella puuvärillä, tussilla tai laita dymotekstillä kala esimerkiksi suomeksi, englanniksi ja ruotsiksi tai kaikkien lapsiryhmän lasten kielillä.IMG_0248+%281%29.jpg

Konkretiaa.

Soittimia kehiin!

Mietitkö,mitä voisit antaa kasvattajalle muistoksi ja kiitokseksi lapsesi hoitamisesta ja kasvattamisesta? Mitäpä,jos antaisit tänä vuonna toisenlaisen lahjan? Ohjeistukset lahjojen vastaanottamisesta vaihtelevat ja vanhempien on välissä vaikea tietää, mitä saa antaa kiitokseksi ja kasvattajan tietää, mitä saa ottaa vastaan. Anna kasvattajalle kiitokseksi pedagoginen lahja,joka tulee käyttöön lapsiryhmään nyt ja tulevaisuudessa. Anna lahjaksi tuunattu marakassi tai itse tehty sadesoitin. Kokemukseni mukaan päiväkodeissa on yleensä yhteisessä käytössä soittimia ja niitä käytetään lähinnä lauluhetkillä omissa ryhmissä ja yhteisillä laulutuokioilla,koska soittimet kiertävät ryhmissä eivätkä ole kokoajan vapaana käytettäväksi. Soittimia voi kuitenkin käyttää monella muullakin tavalla opetuksessa ja jos soittimia löytyy joka ryhmästä,on niiden käyttöönottaminen vaivattomampaa ja käyttämällä tulee keksineeksi luovempia tapoja yhdistää soittimia eri oppimisen hetkiin. Iloisen näköisiksi tuunatut marakassit ja sadesoittimet tuovat runsaasti riemua varhaiskasvatuksen arkeen niin lapsille kuin aikuisille! Molemmat soittimet ovat nopeatekoisia ja voit tehdä ne yhdessä lasten kanssa joko lahjaksi tai varhaiskasvatuksessa työskentelevänä käyttöön omaan lapsiryhmääsi. Voit kopioida alapuolella olevat vinkit ja askarrella vaikka kauniiksi kortiksi,jolloin lahjansaaja saa hyvin valmiin pedagogisen välineen itselleen lahjaksi!

Marakassin käyttöideoita:
1. Marakassi toimii loistavasti perinteisessä käytössä laulujen säestämisessä ja rytmittämisessä.
2. Jumppatuokiolla marakassilla voi antaa ohjeita,kuinka monta kertaa jokin liike tehdään. Lapset keskittyvät kuuntelemaan marakassin ääntä ja laskemaan sen soittokertoja,jolloin pysyvät monesti paremmin hetken paikallaan ohjeiden kuuntelemisen aikana. Marakassilla voidaan myös rytmittää kävelyä niin, että askeleita pitää ottaa aina marakassin heilahtaessa ja ne kuvastavat jalkojen osumista maahan (esim.kävely, marssi, pienet askeleet,pitkät askeleet, nopea kipitysjuoksu jne..)
3. Sanojen tavuttamisessa marakassi korvaa taputtamisen. Aikuinen sanoo tavutettavan sanan ääneen ja perinteisen taputtamisen sijaan tavuttaa marakassilla. Ideaalitilanteessa kaikilla lapsilla on omat marakassit,jonka avulla saavat aikuisen mallin jälkeen tavuttaa sanat marakassilla. Lapsi voi myös itsenäisesti harjoitella sanojen tavoittamista marakassilla ja ottaa marakassin taputtamisen tueksi kirjoittaessaan sanoja.
4. Lorujen lausumisessa marakassi auttaa rytmittämään lorun lausumista joko rivi, sana-tai tavu kerrallaan.
5. Erilaisissa matemaattisissa tehtävissä marakassi toimii hyvin tehtävänannoissa, esim.marakassi kertoo,kuinka monta esinettä pitää laittaa itse tehtyyn pelipohjaan esim.kukkia kukkaruukkuihin tai rakentelutehtävässä legoja legotorniin ja niin edelleen. Aikuinen voi myös pyytää piirtämään numeromerkin sille luvulle,kuinka monesti kuulee marakassin ääntä.
6. Musiikkituokiossa kuuntelu-ja keskittymistehtävänä,jolloin pitää matkia marakassilla aikuisen tekemä mallisoitto.

Itse tuunattu marakassi on myös hyvä synttärilahjaidea joko aikuisen tekemänä tai lapsi voi tehdä kaverilleen lahjaksi. Marakassin pintaan voi liittää tarroja, pikku timantteja,paljetteja, maalata eri tavoilla, kirjoittaa tekstiä permanenttitussilla, tehdä teippikuvioita, leimata leimasimella, kuvioida eri teemaisilla siirtotarroilla,liittää valokuvan servettilakalla ja muuta persoonallista. Kovin pienille lapsille tuunattuihin marakasseihin ei kannata liittää mitään sellaista,mikä innostaisi haukkaamaan marakassista esim.helmiä tai liian ulokkeellisia tarroja,jotta ne eivät aiheuta tukehdusvaaraa. Nämä itse tuunatut marakassit eivät ole mitään puruleluja,joten ne sopivat parhaiten sen ikäisille lapsille,jotka eivät enää tutki kaikkea suun kautta eli sanoisin karkeasti, että 2-3-vuotiaasta ylöspäin.

Sadesoittimista saa tehtyä nopeasti eri teemaisia valitsemalla haluamansa teeman mukaisia tarroja,joita löytyy Sinellistä runsas valikoima. Vaihtoehtoisesti sadesoittimen voi päällystää vaikka eri värisillä teipeillä,värikkäillä kankaanpaloilla tai itse värjätyllä kankaalla tai vaikkapa pyörittää lankaa koko sadesoittimen pintaan liiman päälle.

Tuunaamis-intoa!

Askarteluosion materiaalit:

Kaupallisessa yhteistyössä Sinelli Oy ja Creativ Company.

Sinelli palvelee yksityishenkilöitä www.sinelli.fi ja Creativ Company laitoksia ja yrityksiä www.cchobby.fi .

Höyhen-marakassi

Tarvikkeet: marakassi, mustaa akryylimaalia, helmikanan höyheniä, liimalakkaa, kaksi tuputinsivellintä ja maalarinteippiä.

1.Rajaa maalarinteipillä varsi laittamalla pieniä paloja marakassin yläosasta viivana näkyvään varren alkuosaan päin. Tee mahdollisimman suora rajaus teipeillä. Tämä vaihe kannattaa tehdä huolella, koska marakassi on kaarteva, rajaus ei onnistu laittamalla yhden teipin varren ympäri vaan rajaus täytyy tehdä vähän palapelityönä.
2.Maalaa tuputinsiveltimellä varsi mustaksi ja anna kuivua hetki.
3.Levitä toisella tuputinsiveltimellä liimalakkaa aina siihen kohtaan,mihin haluat höyhenen.
4.Paina höyhen kevyesti liimalakan päälle ja laita höyhenen keskiosasta reunoille etenevin vedoin liimalakkaa koko höyhenen pintaan.
5.Kun olet saanut kaikki höyhenet pintaan kiinni,laita liimalakkaa vielä kohtiin,jossa sitä ei vielä ole. Anna kuivua kosketuskuivaksi.
6.Käsittele laimennetulla liimalakalla varsi tuputussiveltimen avulla ja varren kosketuskuivaksi kuivumisen jälkeen marakassin yläosa. Anna kuivua ja ota käyttöön!

Seepra-marakassi

Tarvikkeet: marakassi, mustaa ja valkoista akryylimaalia, liimalakkaa, kaksi tuputinsivellintä, sakset ja maalarinteippiä.

1.Rajaa maalarinteipillä varsi laittamalla pieniä paloja marakassin yläosasta viivana näkyvään varren alkuosaan päin. Tee mahdollisimman suora rajaus teipeillä. Tämä vaihe kannattaa tehdä huolella, koska marakassi on kaarteva, rajaus ei onnistu laittamalla yhden teipin varren ympäri vaan rajaus täytyy tehdä vähän palapelityönä.
2.Maalaa tuputinsiveltimellä varsi harmaaksi ja anna kuivua hetki. Sekoita valkoisesta ja pienestä määrää mustaa maalia kauniin harmaa varsi.
3.Maalaa marakassin yläosa valkoiseksi. Anna kuivua kosketuskuivaksi.
4.Leikkaa maalarinteipistä seepramaisia raitoja ja paina kuviot kiinni marakassin pintaan.
5.Maalaa tuputinsiveltimellä aukot marakassin pinnasta mustalla. Anna kuivahtaa kosketuskuivaksi ja poista teipit varovasti.
6.Jos ja kun teipin alle on mennyt pieniä roiskeita maalia,saat siistittyä raitojen reunat piirtämällä tarkasti mustalla permanenttitussilla.
7.Käsittele laimenetulla liimalakalla varsi tuputussiveltimen avulla ja varren kosketuskuivaksi kuivumisen jälkeen marakassin yläosa. Anna kuivua ja ota käyttöön!

Meri-marakassi

Tarvikkeet: marakassi, mustaa,valkoista ja sinistä akryylimaalia, liimalakkaa, raaputustarroja, kaksi tuputinsivellintä ja sakset.

1.Rajaa maalarinteipillä varsi laittamalla pieniä paloja marakassin yläosasta viivana näkyvään varren alkuosaan päin. Tee mahdollisimman suora rajaus teipeillä. Tämä vaihe kannattaa tehdä huolella, koska marakassi on kaarteva, rajaus ei onnistu laittamalla yhden teipin varren ympäri vaan rajaus täytyy tehdä vähän palapelityönä.
2.Maalaa tuputussiveltimellä varsi mustaksi ja anna kuivua hetki.
3.Maalaa marakassin yläosa savunsinisellä sekoittamalla sinistä ja valkoista keskenään sopivasti ja levitä maali tuputussiveltimellä tasaisesti.
4.Marakassin yläosan kuivattua leikkaa meri-aiheisesta raaputustarra-arkista haluamasi tarrat, poista taustapaperi ja paina haluamaasi kohtaan.
5.Raaputa kuvio puisella tikulla,joka tulee pakkausen mukana ja poista kalvo varovasti,kun kuva on kiinnittynyt.
6.Käsittele laimenetulla liimalakalla varsi tuputussiveltimen avulla ja varren kosketuskuivaksi kuivumisen jälkeen marakassin yläosa. Anna kuivua ja ota käyttöön!

Kolmio-marakassi

Tarvikkeet: marakassi, vihreää ja valkoista akryylimaalia, liimalakkaa, kaksi tuputinsivellintä, sakset ja maalarinteippiä.

1.Rajaa maalarinteipillä varsi laittamalla pieniä paloja marakassin yläosasta viivana näkyvään varren alkuosaan päin. Tee mahdollisimman suora rajaus teipeillä. Tämä vaihe kannattaa tehdä huolella, koska marakassi on kaarteva, rajaus ei onnistu laittamalla yhden teipin varren ympäri vaan rajaus täytyy tehdä vähän palapelityönä.
2.Maalaa tuputinsiveltimellä varsi harmaaksi ja anna kuivua hetki. Tein käyttämäni harmaansävyn mustaa ja valkoista sekoittamalla.
3.Maalaa marakassin yläosa valkoisella ja anna kuivua kosketuskuivaksi.
4.Leikkaa saksilla maalarinteipistä teippikuvioita ja paina tarkasti marakassin pintaan kiinni.
5.Sekoita vihreästä ja valkoista mintunvihreä sävy ja maalaa tuputinsiveltimellä aukot.Anna kuivahtaa kosketuskuivaksi ja poista teipit varovasti.
6.Käsittele laimenetulla liimalakalla varsi tuputussiveltimen avulla ja varren kosketuskuivaksi kuivumisen jälkeen marakassin yläosa. Anna kuivua ja ota käyttöön!

Ampiais-marakassi

Tarvikkeet: marakassi, oranssia ja nuden väristä akryylimaalia, leimatyyny, leimasin esim.ampiainen, liimalakkaa, kaksi tuputinsivellintä ja maalarinteippiä

1.Rajaa maalarinteipillä varsi laittamalla pieniä paloja marakassin yläosasta viivana näkyvään varren alkuosaan päin. Tee mahdollisimman suora rajaus teipeillä. Tämä vaihe kannattaa tehdä huolella, koska marakassi on kaarteva, rajaus ei onnistu laittamalla yhden teipin varren ympäri vaan rajaus täytyy tehdä vähän palapelityönä.
2.Maalaa tuputinsiveltimellä varsi mustaksi ja anna kuivua hetki.
3.Maalaa marakassin yläosa pehmeän oranssiksi. Tein käyttämäni oranssin oranssia ja nuden väristä maalia sekoittamalla.
4.Leimaa kosketuskuivaan maalipintaan ruskealla tai mustalla musteella ampiaiskuviot leimasimella. Käytä mielellään vahvasti kiinnittyvää mustetta, ettei lähde muste liukumaan,kun laitat liimalakkaa päälle loppukäsittelyssä. Anna kuivua leimauksen jälkeen kosketuskuivaksi.
5.Käsittele laimenetulla liimalakalla varsi tuputussiveltimen avulla ja varren kosketuskuivaksi kuivumisen jälkeen marakassin yläosa. Anna kuivua ja ota käyttöön!

Sadesoitin

Tarvikkeet: kartonkinen rulla, vasara, leveäkantaisia ruuveja/nauloja, pikku esineitä soittimen sisälle (esim.riisiä, papuja, pastaa, pieniä helmiä jne.), Yksisarvinen-tarroja, akvarellipaperia, kirkasta teippiä, akryylimaalia, washi-teippiä ja sakset.

1.Tee maalaus; sekoita vaaleansinistä sinisestä ja valkoisesta ja pursota sekä valkoista että sinistä vielä erikseen vaaleansinisen viereen. Tuputa tuputinsiveltimellä pääsääntöisesti vaaleansinisestä värikasasta,mutta käytä tuputinta myös kevyesti valkoisessa ja sinisessä maalissa,jolloin väristä tulee hieman vaihteleva ja enemmän taivaan väriä muistuttava. Anna maalauksen kuivua.

2.Nakuttele vasaralla naulat tai ruuvit kartonkirullan eri puolille tasaisesti siten, että ruuvit/naulat muodostavat tähtimäisen kuvion rullan sisälle eli ovat tasaisesti ympäri rullaa.
3.Kierrä kirkkaalla teipillä vahvasti koko rullan ympäri,jotta naulan tai ruuvin kannat painautuvat ja pysyvät tiukasti kiinni rullassa ja pinta on mahdollisimman tasainen siihen laitettavalle maalaukselle.
4.Jos teit maalauksen kahdesta A4-kokoisesta paperista, teippaa ne nyt yhteen. Levitä paperiliimaa maalaukseen kauttaaltaan ja kierrä rullan ympärille.
5.Laita washi-teippiä koristeeksi sadesoittimen ylä-ja alareunoihin ja laita kirkasta teippiä päälle,jotta kuvioteipit eivät irtoa sadesoitinta käytettäessä.
6.Kiinnitä Yksisarvis-tarrat tasaisesti ympäri rullaa ja kierrä kirkasta teippiä koko rullan ympäri,jotta saat kestävän ja pientä pyyhkimistäkin kestävän pinnan. Rakkailla pikku-soittajilla,kun tahtoo olla monesti tahmatassut..
7.Laita alareunan pääty kiinni vahvistamalla rullan kansi tai kartongista tehty pohja teipillä.
8.Laita riisiä/pastaa/papuja/helmiä tai puutikkuja sadesoittimen sisälle ja testaa sopiva määrä sulkemalla väliaikaisesti soitin ja kuuntelemalla,miten se toimii. Lisää tai vähennä kuulemasi perusteella esineitä,kunnes saat parhaan soinnin sadesoittimeen ja sulle kansi, teippaa tiiviiksi.
9.Sade ropiskoon!

Alapuolella vielä netistä kerättynä muutama helposti toteutettavissa oleva soitin-idea lasten kanssa askarteluun.
IMG_0248+%281%29.jpg

Konkretiaa.

Pedagogiset muovimunat

IMG_0997.jpg

Ennen kuin heität pääsiäiskoristeiksi ostamasi muovimunat varastoon tai ilman virkaa olevina roskikseen, lue tämä postaus. Ostin Sinellistä pääsiäiseksi pastellin värisiä muovimunia reilusti sen vuoksi, että ajattelin hyödyntää nuo herkullisen väriset muovimunat opetusvälineinä heti pääsiäisen jälkeen. Muovimunista saa tuunattuna mitä houkuttelevimpia opetusvälineitä nopeasti ja vain muutamaa tarviketta käyttämällä.

Kerää näköisesi ideat käyttöön ja tuunaa muovimunat motivoiviksi opetusvälineiksi itse tai yhdessä lasten kanssa. Postaus sisältää paljon eri käyttöehdotuksia ja nostan muutaman esimerkin ideakuviksi ohjeineen, jotta pääset vauhtiin muovimunien pedagogiseen käyttöön askartelemisessa. Olen käyttänyt aikaisemmin mm.lauluhetkillä muovimunia siten, että olen piilottanut laulettavista lauluista vihjekuvat munien sisälle ja lapset ovat päässeet avaamaan niitä tuokion edetessä yksi kerrallaan. Sellainen fiilis jäi, että yllätysmomentti palveli hyvin niin lapsia kuin tuokioon osallistuneita aikuisiakin.

IMG_0979.jpg

Ideoita muovimunien käyttöön olen saanut omieni lisäksi täältä.

Askarteluosion materiaalit:

Kaupallisessa yhteistyössä Sinelli Oy ja Creativ Company.

Sinelli palvelee yksityishenkilöitä www.sinelli.fi ja Creativ Company laitoksia ja yrityksiä www.cchobby.fi .

Lukemaan- ja kirjoittamaan oppimisessa sekä pienten että isojen kirjainmerkkien tunnistaminen on avainasemassa. Isojen ja pienten kirjainmerkkien tunnistamista voi harjoitella motivoivasti monenlaisten yhdistelytehtävien muodossa. Yhdistelytehtävissä on hyvä lausua ääneen myös kirjaimen äänne. Muovimunien yläkuoreen piirretyt isot kirjainmerkit saavat alapuolelleen vastaavan pienen kirjainmerkin, kun lapsi avaa kuoren osat irti toisistaan ja kohdistaa kirjaimet allekkain ja painaa kuoret kiinni. Lapsi voi myös pyörittää alakuorta niin kauan, että kirjaimet ovat kohdakkain. Katso kirjoitusmallit voimassaolevista mallikirjaimista täältä opettaaksesi juuri oikeat mallit kirjaimista lapselle. Yhteen munaan mahtuu helposti kahdeksan kirjainta ylä- ja alakuoreen, jolloin tarvitset neljä muovimunaa saadaksesi kaikki aakkoset sekä isoiksi että pieniksi kirjainmerkeiksi muovimuniin.

Kirjoita kolmeen ensimmäiseen munaan kahdeksan kirjainparia ja neljänteen munaan viiisi kirjainparia. Kirjoita kirjainmerkit permanenttitussilla sekajärjestykseen kuorille, jotta tussinjälki ei kulu käsittelyssä niin helposti pois kuoren pinnasta. Kirjoita isot kirjaimet yläkuoreen ja pienet alakuoreen. Katkaise ylä-ja alakuorta kiinnipitävä pieni muovisarana poikki, jotta muovimunien kuoria voi liikuttaa tehtävää ratkoessa.

IMG_0983.jpg

Isojen ja pienten kirjainmerkkien tunnistamisen lisäksi on hyvä kiinnittää huomiota kirjaimen äänteeseen ja sanoihin, jotka alkavat kyseisellä kirjaimella. Lapset tuntuvat melko luontaisesti itsekin pohtivan sitä, millä kirjaimella mikäkin sana alkaa ja mistä kirjaimista sana koostuu. Lapset kiinnittävät lähiympäristöstään paljon huomiota yksittäisiin kirjaimiin logoissa, erilaisissa mainostauluissa ja liikennemerkeissä.

Kirjoita munan yläkuoreen kirjainmerkki isolla ja pienellä kirjaimella joko tarraan tai muovipintaan. Leikkaa n.2,5 cm x 3,5 cm kokoinen pala värillisestä kartongista ja liimaa siihen kirjainmerkillä alkavaa sanaa kuvastava tarra tästä laajasta tarravihkosta tai piirrä itse kuva. Kirjoita sana kuvan alle. Leikkaa kartongista jokaiselle sanan kirjaimella oma pyöreä pala ja kirjoita jokaiseen yksi kirjain. Laminoi kuvasana ja yksittäiset kirjaimet, jotta niistä tulee käyttöä paremmin kestävät.

Lapsi voi harjotella sanan muodostamista joko kuvassa olevan sanan avustamana tai miettien ihan itse. Sanan ollessa valmis, lapsi tarkistaa, onko sana koottu oikeaan järjestykseen kuvakortista ja voi kirjoittaa sitten itse sanan ylös vielä paperille. Tarroista saat helposti ja nopeasti värikkäät ja motivoivat kuvat ja nopeuttaa työskentelyä huomattavasti, kun ei tarvitse piirtää tai etsiä tulostettavia kuvia netistä. Olen käyttänyt tästä tarrakirjasta tarroja useisiin itse tehtyihin oppimateriaaleihin, mutta yhä tarroja riittää ja on jäänyt myös palkinnoiksi lapsille eri hetkiä varten.

Sanojen alkukirjaimia on motivoivaa harjoitella muovimunilla siten, että kirjoitat munan yläkuoreen neljä lyhyehköä sanaa ilman ensimmäistä kirjainta ja voit piirtää lisäksi pienet kuvat sanan perään. Alakuoreen kirjoitat sanojen alkukirjaimet eri puolille munaa. Munan sisälle laitat sanoista pienet kuvakortit, joista lapsi voi tarkistaa, menikö alkukirjain oikein kuoria yhdistäessä. Kuvat voidaan ottaa aluksi pois munan sisältä ja kääntää väärinpäin pöydälle, jotta tehtävässä riittää haastetta.

IMG_0996.jpg

Vastakohdat kiehtovat lapsia ja niitä voi harjoitella jo ennenkuin lapsi ymmärtää vastakohtakäsitettä täysin. Kirjoita munan ylä-ja alakuoreen vastakohtaparit ja voit leikata kuoria yhdistävän muovisaranan poikki,jolloin voitte etsiä yhdessä isosta kuorikasasta ensin toisiinsa kuuluvat kuoret yhteen ja yhdistää sitten vastakohtamunaan kuuluvan kuvaparin,joista tein yhden tulosteen Papunetin kuvatyökalulla. Vaihtoehtoisesti voitte laittaa munan sisälle jotain konkreettista sellaisiin muniin,joissa vastakohdat keskittyvät konkreettisiin ominaisuuksiin esim.pehmeä-terävä-munaan sisälle pumpulipallo ja terävä pikkukynä. Pienempien lasten kanssa on selkeämpää,jos laitat muniin jo valmiiksi kuvaparit ja avaatte muna kerrallaan ja käytte kuvatuelliset vastakohtaparit läpi tai tutkitte munan sisällä olevia konkreettisia esineitä.

Tunnekasvatusta ei voi olla koskaan liikaa..muovimunista saat helposti mukaanotettavan välineistön tunnekasvatushetkiin. Liimaa haluamasi hymiö-tarrat tarrakirjasta munien yläkuoriin ja keksi itse tai yhdessä lasten kanssa, mitä asioita tai hetkiä liittyy kyseessä olevaan tunteeseen/hymiön ilmeeseen. Kirjoittakaa tunnetta kuvaavat asiat munien sisälle mahtuville värillisille paperiliuskoille ja vahvistakaa ne laminoimalla. Pelatkaa tunne-peliä avaamalla munia yksitellen ja käymällä keskustellen läpi kunkin tunnemunan sisältä löytyneet asiat.

IMG_0995.jpg

Muovimunista saat oivan lisän matematiikkamunina. Voitte harjoitella numeromerkin ja lukumäärän vastaavuutta kirjoittamalla numeromerkin munan yläkuoreen ja vastaavan lukumäärän pisteinä alakuoreen. Pyydä lasta laittamaan numeromerkin mukainen määrä pieniä esineitä esim.helmiä, tarroja tai leluja munan sisälle. Lapsillani on vahva dinokausi meneillään, joten meillä lukumääriä lasketaan dinotarroilla.

TAI Voit myös laittaa valmiiksi esineet ja tutkitte yhdessä, mikä numeromerkki munaan on kirjoitettu. Sitten avaatte munan laskeaksenne yhdessä ääneen, löytyykö pikku esineitä numeromerkin verran.

Harjoitelkaa erilaisia laskutoimituksia esim. yhteen-ja vähennyslaskuja, sydänpareja (kymppipareja) tai vaihtoehtoja yhteen-ja vähennyslaskuista, joista tulee vastaukseksi sama luku (esim.1+3=4, 2+2=4, 4+0=4). Alakoulussa vastaavasti voidaan harjoitella samalla tekniikalla kerto- ja jakolaskuja tai murtolukuja. Munan kuorta pyöritetään oikean vastauksen kohdalle ja kirjoitetaan laskutoimitus paperille tai sanotaan ääneen.

Harjoitelkaa kellonaikoja piirtämällä munan yläkuoreen kellotauluun aika ja munan alakuoreen aika digitaaliseen muotoon. Irrottakaa munan kuoret toisistaan ja etsikää yhteensopiva kellotaulu ja digitaalinen aika kaikista vaihtoehdoista. Yhteen munaan voi piirtää kaksi kellotaulua ja digitaalista aikaa käyttämällä munan molemmat puolet.

Kindermunista ylijääneisiin sisällysmuniin laitoin alakuoren verran riisiä ja teippasin kirkkaalla teipillä munat kiinni. Liimasin dinotarrat ja laitoin vielä päälle yhden kerroksen teippiä,jotta tarrat eivät irtoa kovassa käytössä ja että riisit pysyvät munien sisässä takuuvarmasti. Juuri sopivan kokoiset rytmimunat laulujen soittamiseksi ja meillä ainakin dinojen kuvat nostattivat munien arvoa ja mielenkiintoa munia kohtaan huomattavasti! Tämä on helppo askarteluidea omasta soittimesta lasten kanssa!

Lue lisää alapuolelta vielä muista muovimunien käyttömahdollisuuksista..


Kielten rikas maailma

Kielten rikas maailma

 

Askartelet salasanamunat näin: Laita valitsemasi salasanan yksi kirjain (esim.magneetti-tai puukirjain tai paperille kirjoitettu kirjain) jokaisen munan sisälle. Avatkaa munat yksitellen ja nimetkää kirjainmerkki ääneen ja kotkaa yhdessä kirjaimet sanaksi. Isompien lasten kanssa jokainen voi myös kirjoittaa sanan ylös omalle paperille. Lisäjännitystä saa piilottamalla munat etukäteenryhmätilaan,jolloin tuokio aloitetaan munien etsimisellä esim.kylmää-kuumaa-leikin avulla tai muiden vihjeiden avulla.

Tässä vielä yksi esimerkki kirjainten tunnistamistetäväksi muovimunien avulla: Laita munien sisälle konkreettinen kirjain esim. paperinen, puinen tai muovinen. Tulosta tästä Papunetin aakkostaulu tai piirrä käsin ja laminoi tehtäväpohjaksi. Lapsi laittaa munasta löytämänsä kirjaimen saman kirjaimen päälle aakkostauluun. Idean sain täältä.

Muovimunien sisälle kätketyt kuvavihjeet tai konkreettiset vihje-esineet toimivat loistavana apuna ja punaisena lankana vapaan kerronnan hetkillä. Näitä ”tarinamunia” voi käyttää mm.niin, että lapset avaavat munia vuorotellen ja aikuinen toimii kertojana kuvavihjeiden mukaan. Tai niin, että lapsia osallistetaan kertojiksi kysymällä avustavia kysymyksiä,jolloin lapset toimivat huomaamattaan kertojina vuorotellen. Tästä voit tulostaa kokoamani kahden tutun tarinan kuvavihjeet munien sisälle.

Muovimunista saat tehtyä sadutusmunat lisäämällä munien sisään kokoamani vihjekuvat tai laittamalla mielenkiintoisia pikkuesineitä munien sisälle,joista lapsi saa kertoa vapaasti. Aikuinen kirjoittaa ylös lapsen kertomukset juuri niinkuin lapsi ne sanoo.

Eri teemaisiin lajitteluleikkeihin voit käyttää muovimunia siten,että piilotat munien sisään eri kategoriaan kuuluvia kuvia tai esineitä, jotka lajitellaan munasta löytymisen jälkeen oikeisiin kategorioihin esimerkiksi purkkeihin, laatikoihin, koreihin tai alustoihin. Esimerkiksi harjoitellaan substantiiveja kategorioilla eläimet, ihmiset ja kulkuneuvot,jolloin tarvitset kullekin alakategorialle oman purkin, laatikon tai pussukan,johon kuvat tai esineet lajitellaan nimeäminen jälkeen.


Ilmaisun monet muodot

Ilmaisun monet muodot

Laulumuniksi tuunaat muovimunat seuraavasti: laita munan sisälle vihjekuva tai -esine laulettavasta laulusta. Nostakaa munia tuokion edetessä pussukasta tai etsikää vihjeiden perusteella etukäteen ryhmätilaan piilotetut munat yksi kerrallaan ja laulakaa ja soittakaa kyseessä oleva laulu.

Askartele helposti ötököitä muovimunista, katso idea täältä

Askartele kuppikakkuja leikkeihin tai koristeeksi, katso idea täältä.

Muovimunat sopivat rakentelumoduuleiksi esimerkiksi kaksipuoleisella tarratäpläkiinnityksellä tai sinitarralla rajana vain mielikuvitus.


Tutkin ja toimin ympäristössäni

Tutkin ja toimin ympäristössäni

Rahamääriä voitte harjoitella kirjoittamalla munan sisältämä rahamäärä numeroina ja kuvina munan etupuolelle ja laskemalla munan sisältä konkreettisesti sama määrä rahaa. Kolikot voivat olla oikeita euroja, muovieuroja tai paperieuroja. Pelipohja rahanlaskemispeliin täältä.

Muovimunista saat myös loistavan kuuntelu-ja keskittymispelin laittamalla aina kahteen munaan samat esineet sisälle,jolloin ideana on munaa ravistelemalla ja tarkasti kuuntelemalla saada selville parit. Munien sisälle kannattaa valita paljon eri ääntä ravistettaessa tuottavia esineitä. Kun kaikki parit on löydetty, avataan munat ja tarkistetaan, osuivatko arvaukset oikeaan. Idea on täältä

Munat toimivat hyvinä kätköinä myös palapelileikissä,jolloin jokaisen munaan sisään laitetaan yksi palapelin palanen ja munat piilotetaan sisä-tai ulkotiloihin. Munien löydyttyä jokainen ottaa palapelin palasen muiden nähtäville ja kootaan yhdessä palapeli valmiiksi. Idean sain täältä

Muovimunat toimivat myös loistavina ”kuppeina” värilajitteluleikkeissä. Lapset laittavat pinseteillä tai sormin saman värisiä pikku esineitä,tarroja, helmiä, pompomeja, nappeja tai paperisilppua munan kuorien sisälle. Katso ideaa tarkemmin täältä

Metsäretkillä muovimunat toimivat juuri lapsille sopivan kokoisina aarrekeräilypurkkeina tai geokätköpurkkeina.

Muovimunista on myös raketeiksi tutkimushetkellä, lue lisää ideasta täältä


Kasvan, liikun ja kehityn

Kasvan, liikun ja kehityn

Saat liikkumishetkeen mukavaa jännitystä,kun piilotat munien sisälle joko paperiliuskille kirjoitetut tehtävänannot tai kokoamani kuvatuelliset kortit. Alkulämmittelystä käy se,kun lapset noutavat munat liikuntatilasta sellaisista paikoista,joista munan löytääkseen joutuu tekemään jotain liikunnallista esim.kiipeämään tai venymään urheilulliseen asentoon.

Voit myös hyödyntää muovimunia mehujäiden muotteina tulevana kesänä, katso idea täältä.IMG_0248+%281%29.jpg

Konkretiaa.