Hauska ja pedagoginen kalapeli

Perinteinen kalapeli muuntautuu tänä kesänä mm.muistipeliksi ja ensipeliksi värien opetteluun pienille lapsille, suomenkieltä opettelevalle tai kielisuihkutukseen värien opettelemiseksi vierailla kielillä! Kalapeliin tuodaan lisähaastetta onkimalla eri asennoista kaloja; silmät kiinni, kyykyssä tai selän takaa ja lisäksi lapsi pääsee treenaamaan lukumääriä 1-20 kalasaaliiden avulla. Valmiista kuvista saat askarreltua nopeasti lapsen kanssa kesään sopivan kalapelin mukaan lomamatkalle ja koko perhe pääsee ottamaan mittaa toisistaan tämän pelin parissa.

Kalanruoto-askartelun voi puolestaan jemmata askarteluksi sadepäivien varalle tai pikku tekemiseksi mökille tai lomamatkalle, koska taulun askarteluun tarvitsee vain muutamia tarvikkeita ja on vähäsotkuinen askartelu myöskin.

Hyvää juhannusta ja aurinkoista loman jatkoa kaikille!!!

IMG_1819.JPG

Askarteluosion materiaalit:

Kaupallisessa yhteistyössä Sinelli Oy ja Creativ Company.

Sinelli palvelee yksityishenkilöitä www.sinelli.fi ja Creativ Company laitoksia ja yrityksiä www.cchobby.fi .


Ilmaisun monet muodot

Ilmaisun monet muodot

Näin askartelet kalapelin:

Tarvikkeet: kuviokartonkia 2 arkkkia, sakset, paperiliimaa, tussi, liikkuvia silmiä, magneetteja 20 kpl, lankaa, puukeppejä 4 kpl, kirkasta teippiä, kala-tuloste, mato-tuloste, pyöreitä metalliprikkoja onkiin 4 kpl, kontaktoi tai laminoi kalat ja madot.

Tästä voit tulostaa kalat muistipeliin.

Tästä voit tulostaa madot muistipeliin.

1.Tulosta kaloja kaksi arkkia, jolloin saat kutakin kalaa kaksi kappaletta ja tulosta onkien lukumäärän mukaan matoja.

2.Leikaa kalat irti ja piirrä yhden kalan avulla kartongista malli, jolla voit piirtää 20 kalaa muistipelin etupuoliksi.

3.Laminoi tai päällystä kontaktimuovilla kalat, jotta ne kestävät käytössä pitkään.

4.Liimaa magneetit paperiliimalla kuviokartonkiin kiinni ja laita teipin palat ristiin magneetin päälle, jotta magneetti ei irtoa käytössä.

5.Aseta kuviokartongista tehty kala ja värikäs kala “nurjat” puolet vastakkain ja sulje teipillä reunoista useasta kohtaa kalat kiinni toisiinsa.

6.Teippaa liikkuvat silmät kaloille ristikkäisillä teipeillä kuviokartonkipuolelle, jotta silmät eivät irtoa käytössä ja jolloin kalapelin uskaltaa antaa aivan pienillekin lapsille käyttöön.

7.Leikkaa sopivan mittainen pätkä kestävää lankaa ongen siimaksi ja sido se kiinni metalliseen prikkaan. Teippaa kastemato ohuilla teipin palasilla kiinni metalliprikkaan.

8.Kiinnitä langan toinen pää kiinni puukeppiin useilla solmuilla kiertäen lankaa puukepin ympäri solmujen tekemisen välissä, jolloin saat narun pysymään paremmin kiinni leikkimisen melskeissä. Teippaa muutama kierros teippiä solmukohdan päälle narun pysymisen varmistamiseksi. Ei muuta kuin pelaamaan!

Käyttövinkkejä kalapeliin:

1. Muistipeli: Ongintaan vuorotellen kaksi kalaa ja yritetään löytää samanväriset kalat.Jos saat ongittua parin, saat ylimääräisen vuoron. Peli jatkuu, kunnes kaikki kalat on ongittu. Lasketaan parit ja otetaan peli uusiksi!

2. Nimeämis-ja parin etsimispeli: Ongitaan kaloja yksi kerrallaan ja nimetään kalan väri ääneen joko suomeksi tai opetellaan värejä vierailla kielillä. Pareja voidaan etsiä joko lopuksi, kun kaikki kalat on ongittu ja käännetty väripuoli ylöspäin tai onkia pari kerrallaan ja nimetä väri ääneen samalla.

3. Lukumääräpeli: Ongitaan esimerkiksi nopan osoittama määrä tai aikuisen tai lapsen keksimä määrä kaloja ja tarkastellaan lukumäärää laskemalla kalat konkreettisesti ääneen onginnan yhteydessä. Voidaan myös vertailla kalasaaliita, kumpi pelaajista sai enemmän tai vähemmän ja kuinka monta enemmän tai vähemmän kaloja kukin onkija sai. Aikuinen voi myös onkia keksimänsä määrän kaloja ja pyytää lasta onkimaan tietyn lukumäärän verran enemmän tai vähemmän tai saman verran kaloja. Tarkistetaan ja lasketaan kalojen lukumääriä yhdessä ääneen.

4.Kalakilpailu: Ongitaan niin nopeasti kaloja yksi kerrallaan kuin vain ehditään ja lasketaan lopuksi, minkä verran kukin sai kaloja. Tai sovitaan ajaksi esim. 10 s, 15 s, 20 s tai minuutti ja lasketaan, kuinka monta kalaa kukin kerkesi saada saaliikseen.

Haaste: Onkikaa silmät kiinni kaloja vuorotellen esimerkiksi minuutin ajan ja laskekaa, kuinka monta kalaa kukin sai.

5.Kalastusta eri asennoista: Kokeilkaa onkia eri asennoista kaloja esim. selkä peliä vasten niin, että vartalo pysyy paikoillaan ja yritätte käsillä onkea selän taakse viemällä saamaan saalista, jos kaipaatte lisähaastetta! Tai onkikaa kaloja kyykkyasennossa, jolloin polvet ovat 90 asteen kulmassa..erilaista haastetta ja lihasten aktivointia samalla kertaa. Keksikää yhdessä lisää asentoja, joista kaloja yritetään onkia ja mitatkaa aikaa, jolloin peliin tulee lisää säpinää!

Kalanruoto-askartelu

Tarvikkeet: valkoinen softislevy, musta kartonki, neljä vanupuikkoa, liikkuva silmä, paperiliimaa ja sakset.

1.Taita softislevyn alareunaa n.3 cm paksuisesti ja piirrä lapselle malliksi tai leikkaa itse silmämääräisesti kalanruoto peilikuvatyyliin.

2.Taittele neljä vanupuikkoa siten, että ne ovat kaikki hieman eri verran taivutettuja.

3.Liimaa kalanruoto kiinni mustaan taustakartonkiin. Liimaa taitetut vanupuikot kalanruotoon kiinni siten, että vähiten taivutettu puikko on lähinnä päätä ja eniten taivutettu puikko lähinnä pyrstöä.

4.Liimaa kalanruotoon lopuksi liikkuva silmä. Kirjoita valkoisella puuvärillä, tussilla tai laita dymotekstillä kala esimerkiksi suomeksi, englanniksi ja ruotsiksi tai kaikkien lapsiryhmän lasten kielillä.IMG_0248+%281%29.jpg

Konkretiaa.

Jäätelöleikki alkakoon!

Askarteluosion materiaalit:

Kaupallisessa yhteistyössä Sinelli Oy ja Creativ Company.

Sinelli palvelee yksityishenkilöitä www.sinelli.fi ja Creativ Company laitoksia ja yrityksiä www.cchobby.fi .


Ilmaisun monet muodot

Ilmaisun monet muodot

Kesän helteisiin hauska ja todentuntuinen jäätelöleikki on nyt tulostettavissa blogista! Tekemästäni tulosteesta löydät etu-ja takakuoret sekä varsinaisen jäätelön kaupasta tuttuihin jäätelösuosikkeihin. Leikkaa,laminoi ja kokoa käyttöön lisäämällä kuoriin tarranauhakiinnitykset,jolloin lapset saavat riemua jäätelöiden avaamisesta ja jäätelön avaamisesta syntyvä rapina tuo autenttista tunnelmaa leikkiin. Tämä jäätelöleikki vie vähemmän tilaa kuin perinteiset massapalloista,tupsuista tai pahvikartioista kootut ihanat jäätelöleikit,joten tämä jäätelöleikki matkaa myös mukana autossa tai mökillä esimerkiksi kirjekuoressa tai muovitaskussa.

Kokosin A4-kokoisen jäätelövalikoiman jäätelöleikin jäätelöistä, johon voi laminoinnin tai kontaktoinnin jälkeen kirjoittaa vesiliukoisella tussilla jäätelön hinnat tai piirtää kolikon kuvat ja pyyhkiä pois leikin lopuksi kostealla talouspaperilla tai tarvittaessa tipalla käsidesiä. Tein myös Papunetin kuvatyökalulla kommunikointitaulun leikkiä varten,saat tulostettua sen myös leikkiin.


Leikissä ”syödyt” jäätelöt voi palautetaan ”roskakoriin”,johon olen etsinyt kuvan Papunetistä. Roskiksesta jäätelökauppiaana oleva lapsi kokoaa jäätelöt uudelleen myyntiin. Herkullisia jäätelöleikkejä kaikille!

P.S. Meillä 3-ja 4-vuotiaat ovat jatkaneet ja yhdistäneet jäätelökauppaleikkiä myös kotileikkiin ja tykkäävät tarjoilla jäätelöitä kotileikissä lukemattomille pehmolelukavereille, jotka istuvat tyytyväisesti sängyn laidalla ja syövät jäätelöä. :)


Tarvikkeet: jäätelötuloste,jäätelöroskis-symboli, jäätelövalikoima-tuloste,kommunikointitaulu-tuloste,sakset, laminointikalvo tai kontaktimuovi, vesiliukoinen tussi, paperiliimaa, jäätelötikkuja kolmeen mehujäätelöön ja kaksipuoleista tarranauhaa.

Jäätelöt osa 1, jäätelöt osa 2, jäätelöt osa 3, jäätelöt osa 4
Jäätelövalikoiman voit tulostaa tästä.
Jäätelöroskis-symbolin voit tulostaa tästä.
Kommunikointitaulun voit tulostaa tästä.

1.Tulosta jäätelöiden etu-ja takakuoret.
2.Tulosta kutakin jäätelöä kaksi kappaletta,jolloin saat liimaamalla kaksipuoleisen jäätelön. Leikkaa jäätelöitä hieman reunoilta liimaamisen jälkeen,koska jäätelöt eivät ole kuvissa peilikuvina,joten jäätelöt eivät ole millilleen samankokoisia ja saattavat olla kallistuneena toiseen suuntaan. Liimaa jäätelötikut kolmeen (murkku-, amppari-ja koppismehujäähän), muissa jäätelöissä tikut ovat hyvin tulosteissa eli jäävät paperisiksi.
3.Laita tarranauhaa etu-ja takakuoren ylä-ja alareunoihin sekä jäätelön toiselle puolelle,jotta jäätelö pysyy kiinni kuoressaan. Katso kuvista vinkkejä,miten olen tarroittanut eri jäätelöitä.
4.Tulosta jäätelövalikoima,kommunikointitaulu ja jäätelöroskis-symboli leikkiä varten. Mukavia jäätelöleikkejä!

Jäätelöistä mukava lukukäsite-peli

Löysin netistä tämän ihastuttavan jäätelö-teemaisen pelin,jossa harjoitellaan lukukäsitteitä välillä 1-10. Lisäsin englanninkielisen tekstin alapuolelle dymolla suomenkieliset nimet numeroille. Tämä peli on helppo ottaa mukaan kesälomalla myös mökille, koska mahtuu kuvassa näkyvään minigrip-minipussiin ja tykkään itse säilyttää tällaisia pienistä osista koostuvia pelejä juurikin noissa minipusseissa tai Sinellistä saatavissa kirjarenkaissa nippuina.

Tästä saat tulostettua jäätelöpelin.IMG_0248+%281%29.jpg

Konkretiaa.